– Bakgrunden ska helst vara vit och det måste vara knäpptyst i rummet. Så källaren passade bäst, säger Berit Westin med lång erfarenhet av körsång både som dirigent och sångare.
Framför sig på notstället har hon sin padda med en videosnutt där körledare Eric Whitacre ger instruktioner till verket "Sing gently". På stället ligger också hennes mobiltelefon. Med den som spelar hon in sitt framförande. I öronsladden hör hon samtidigt den stämma hon ska sjunga.
– Jag fick tips om Whitacres virtuella körprojekt av en bekant och bestämde mig för att testa. All vanlig körverksamhet har ju legat nere i vår och just nu vet väl ingen hur det blir i framöver. Körsång kopplas till ökad risk för spridning av coronaviruset.
Den amerikanske dirigenten och kompositören Eric Whitacre har drivit virtuella körprojekt i mer än tio år vid sidan av sitt arbete som vanlig kör- och orkesterdirgent. Men "Sing gently" är det hittills största, antalet sångare som nappat har dubblats jämfört med tidigare uppsättningar. Anledningen är förstås pandemin.
– Upplägget bygger på att man spelar in sig själv och skickar ljudfilen till Whitacre som sedan sätter ihop sången till en helhet, säger Berit Westin som är jättenyfiken på resultatet. Hon har förstått att flera svenska sångare deltar, men vet inte vilka de är.
– På något sätt kommer vi tydligen alla att synas när verket streamas på nätet.
Premiären sker nu på söndag den 19 juli 19.30 svensk tid och kan avnjutas på bland annat facebook och Eric Whitacres hemsida.
Till vardags jobbar Berit Westin som adjunkt i pedagogik med musikinriktning på Mälardalens högskola i Eskilstuna.
– När allt är som vanligt sjunger både jag och studenterna varje dag. Hur det blir i höst är oklart.
Enligt en nypublicerad studie innebär körsång en förhöjd smittorisk, aerosolerna i utandningsluften sticker iväg åtminstone en och en halv meter.
Under våren har körlivet stått helt stilla på grund av viruset. Det bekymrar Berit Westin.
– Rent fysiskt är det bra för kroppen att sjunga. Man jobbar med andningen, syresätter muskler, blir pigg och får energi. Till det kommer glädjen att skapa något tillsammans med andra. Nu är risken stor att många mindre amatörkörer försvinner. De mer avancerade kan säkert hänga i och fortsätta repetera med större avstånd. För amatörerna är det svårare, de behöver stå nära för att kunna lyssna in och känna sig trygga när de sjunger.