Debatt: Moderata kvinnor kräver ökad trygghet

Kvinnor ska inte behöva fundera på om vägen hem är tillräckligt upplyst eller om personen på sätet bredvid i kollektivtrafiken kan utgöra ett hot, skriver tre moderata kvinnor. FOTO: BERTIL ERICSON / TT

Kvinnor ska inte behöva fundera på om vägen hem är tillräckligt upplyst eller om personen på sätet bredvid i kollektivtrafiken kan utgöra ett hot, skriver tre moderata kvinnor. FOTO: BERTIL ERICSON / TT

Foto:

Övrigt2017-06-16 18:15

Det är oacceptabelt att någon känner sig osäker i vårt samhälle. Tyvärr känner sig var tredje kvinna otrygg i Sverige i dag. Med årets soligaste dagar framför oss bör vi tillsammans jobba för att alla ska kunna vara ute sent på natten utan en klump i magen. Kvinnor ska inte behöva fundera på om vägen hem är tillräckligt upplyst eller om personen på sätet bredvid i kollektivtrafiken kan utgöra ett hot. Hela Sverige ska vara tryggt.

Den oron som upplevs är inte utan anledning. Utsattheten för sexualbrott har ökat de senaste åren och därför måste tryggheten förbättras för alla. Vi moderater vill att grovt sexuellt ofredande införs som ny brottsrubricering. Det ska svida att ge sig på andra och därför bör straffet som lägst ge nio månader eller tre års fängelse som högst. Straffet ska oavsett längd kunna medföra utvisning för den som inte är svensk medborgare.

Otryggheten ska inte längre få begränsa friheten. Osäkerheten som många av oss känner när vi besöker festivaler eller andra offentliga platser ska inte behöva finnas där. Det samma gäller känslan av utsatthet och uppgivenhet som kommer av övergrepp i nära relationer när de inte tas på allvar eller leder till straff.

Varje övertramp gällande individens rätt till sin egen kropp ska tas på allvar och bestraffas. Ett övergrepp glöms aldrig bort av den som har blivit utsatt och samhället måste bli bättre rustat för att möta dem med hjälp.

Enligt en undersökning som brottsförebyggande rådet utfört så är kvinnor särskilt utsatta i socialt utsatta områden. Där har otrygghetens påverkan på livskvalitén försämrats drastiskt och samtidigt står regeringen handfallen.

Handhjärtan ska inte förväxlas som substitut för konkreta åtgärder. I Sverige ska det vara en självklarhet att både män och kvinnor har samma rättigheter, alla ska kunna röra sig fritt oavsett tid på dygnet om de vill.

I dag är det tyvärr inte så, något som vi moderater dagligen kämpar för att förändra.

Lotta Finstorp (M) riksdagsledamot Katarina Lagerstedt (M) länsordförande moderata kvinnor Emma Dahlin (M) vice ordförande socialnämnden Flen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!