Skulden härstammar från det arbete som Flen och många andra kommuner gjorde när flyktingmottagandet var som störst under 2015.
Ersättningarna som utlovades men blev inget av skrev tidningen om för ganska exakt ett år sedan, då sa en kritisk socialchef i Flens kommun, Jukka Taipale, följande:
– Vart går gränsen för vad kommunen ska ansvara för? När det kom många ensamkommande barn blev vi en inofficiell transitkommun för ungdomarna som väntade på placering i någon annan kommun. Det känns förstås inte alls bra när kommunen gör ett åtagande och hjälper till i en extrem situation om vi då inte får kostnaderna täckta.
En av dem som tröttnat på att betalningarna uteblir är Moderaterna i Flens Lotta Finstorp som sitter som riksdagsledamot, hon har nu författat en interpellation till Migrationsministern Heléne Fritzon där hon kräver svar på två frågor.
Hon vill veta hur Fritzon ska göra för att kommunerna ska få betalningarna de har rätt till, samt om ministern tycker det är rimligt att det pågår ett stort antal rättsprocesser mellan kommuner och Migrationsverket.
‒Många kommuner väntar på utbetalningar från Migrationsverket avseende tjänster som utförts. Det finns fordringar från 2015 som fortfarande inte har reglerats. Flen, som ligger mig extra varmt om hjärtat, är illa drabbat. Vi som har en lång stolt tradition av mottagandekompetens, flexibilitet och gott samarbete med staten måste nu ägna tid och resurser på att överklaga Migrationsverkets avslag. Det måste vara ordning och reda i ett lands strukturer, ansvar och befogenheter, säger Lotta Finstorp.
Med sin beskrivning av Flens och andra kommuners kamp mot Migrationsverket hoppas hon att pengarna betalas ut och att samverkan mellan staten och kommunerna blir bra igen.
‒För Flens del motsvarar de uteblivna betalningarna, 60 miljoner kronor, 15 procent av socialnämndens nettoram. Det är enormt stor del för en redan pressad förvaltning, säger Finstorp.
Interpellationsdebatten sker den 5 december.