Här är möjligheterna till jobb stora

Linda Wistrand, 27, arbetade som brevbärare i fem år men tröttnade. Nu har hon valt att sadla om till VVS-montör. ‒Det är en ettårig utbildning och två år som lärling, sedan har man någonting att kunna falla tillbaka på.

Linda Wistrand tröttnade på att dela ut paket. Nu utbildar hon sig till VVS-montör via gymnasial yrkesutbildning.

Linda Wistrand tröttnade på att dela ut paket. Nu utbildar hon sig till VVS-montör via gymnasial yrkesutbildning.

Foto:

Övrigt2017-03-02 04:05

Linda Wistrand, 27, från Eskilstuna valde efter gymnasiet att ta jobb som brevbärare med förhoppningen om att bara bli kvar där ett tag. Det blev sammanlagt fem år innan hon tröttnade.

‒Det blev ganska enformigt, så under föräldraledigheten gick jag där hemma och bestämde mig för att jag inte skulle tillbaka, säger hon.

Det var då Linda Wistrand hittade en gymnasial yrkesutbildning som VVS-montör via Komvux och ansökte.

Den sjunde februari i år startade utbildningen på Kunskapscompaniet, som Komvux anlitar som utbildningsanordnare.

Redan efter några veckor känner Linda att valet är rätt.

‒Jag är mer praktiskt lagd och gick mek på gymnasiet också, så jag trivs jättebra och är väldigt positiv. Det är en ettårig utbildning och två år som lärling, sedan har man någonting att kunna falla tillbaka på.

En annan som också utbildar sig till VVS-montör är Ivar Karlsson, 29, från Nyköping. Han bor alltjämt kvar i Nyköping och pendlar mellan städerna.

‒Jag jobbade som sprinklermontör tidigare, i tio år, men kände att jag totalt ville byta inriktning och sadla om till VVS-montör. Det är en bred bransch. Jag vill trivas med mitt jobb och det gjorde jag inte riktigt tidigare, säger han.

Statistik visar att sju av tio som går gymnasial yrkesutbildning får jobb efter avslutad utbildning.

Bara Kunskapscompaniet har utbildningar inom bland annat CNC, VVS , Buss och lastbilsförarutbildning samt byggutbildning.

‒Det går inte att starta en utbildning som inte är efterfrågad. Den som väljer att gå här och sköter sig har jobbgaranti, säger Lars Ollsson som är vd på Kunskapscompaniet.

Och efterfrågan på vuxenutbildning i Eskilstuna är stor. Framförallt är det just hantverk och industri som är bristyrken.

Nyligen har 180 personer startat en gymnasial yrkesutbildning via Komvux.

‒Det är rekordmånga. Det är också riktigt bra för att få ner arbetslösheten till tio procent 2020 i Eskilstuna. Detta är utbildningar som vi vet leder till jobb, så vi driver det politiskt också, säger Marie Svensson, ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

2016 låg arbetslösheten i kommunen på 13,7 procent och för att få ner siffran till målet krävs 2 000 nya jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!