Huber Barquero beskriver doften som tung. Han tuggar. Han tystnar. Han för handen över munnen.
– Om my god! Vad är det där?! utbrister han efter att ha spottat ut.
Han har precis introducerats för surströmming och hans kompis Emma Corméry skrattar så att hon kiknar.
[facebook url="https://www.facebook.com/emma.cormery/videos/10215912701787076/" width="auto"]
Huber Barquero bor i Los Angeles, USA, och det var där han träffade Strängnästjejen för åtta år sedan. Hon har hälsat på honom många gånger sedan dess, men nu är han för första gången i Sverige. Programmet är fullmatat, och när tidningen hälsar på i Åsby på Tosterön har bland annat ett Stockholmsbesök hunnits med.
– Jag är ett fan av Roxette och jag fick se flera av miljöerna som är med i deras musikvideos, det var häftigt. Jag slogs också av hur rent det var och hur bra det allmänna transportsystemet är, säger han imponerat.
Han gillar också den anrika bebyggelsen i Stockholm, precis som i Strängnäs:
– Första dagen gick vi runt i Strängnäs centrum. Väderkvarnen, gatorna... allt är så gammalt. Ända sedan jag var ett barn har jag roats av vikingahistoria; och det är coolt att föreställa sig hur vikingar kan ha gått omkring här och åkt på vattnet med sina båtar, säger han.
Det blir tyvärr ingen tur till Birka för Huber Barquero, men åtminstone ett besök på en vikingarestaurang i huvudstaden.
– Det är något med vikingarnas liv som handelsmän och sjöfarare som fascinerar mig, hur de grundade städer och handelsplatser som finns kvar än i dag. Jag är jätteglad att jag har rest till Sverige, det känns som jag alltid har haft en koppling till de skandinaviska länderna tack vare mitt intresse för vikingarna, säger han.
Till skillnad från surströmmingen har många andra maträtter fått höga betyg när Huber Barquero fått smaka på Sverige. Tunnpannkakorna var något helt annat än de amerikanska tjocka han är van vid. Sillen var okej och Kalles kaviar på äggmacka god – men skagenröran har seglat upp som en klar favorit.
– Det blir nog en stor skål skagenröra till vårt midsommarfirande. Jag är inte så mycket för köttbullar och prinskorv men i år när Hubbe är här så blir det så klart ett traditionellt smörgåsbord, säger Emma Corméry.
Hon planerar att ta sin vän till Visholmen för dans och lek på dagen; på kvällen väntar middag och fest med hennes familj och vänner. Och Huber Barquero ser fram mot midsommarafton, som blir ett slags avslutning för hans vistelse i Sverige.
Vad vet du om midsommar?
– Emma har berättat att det historiskt är en högtid som hyllar liv och fruktbarhet. Man dekorerar en stång med blommor och blad, sedan reser man den upp och det är själva symbolen för hela traditionen. Men mest är det nog en helg där man samlas för att äta och dricka och ha roligt tillsammans.
Har Emma berättat om groddansen?
– Ja, det är så roligt! Jag kommer absolut att vara med och dansa!