Inspirationsprojekt ska locka nya kockar till Rinmans utbildning

Både storkök och restauranger skriker efter personal och därför vill Rinmangymnasiet i Eskilstuna sporra grundskolelever att söka sig till restaurang- och livsmedelsyrket.

Tove Karlsson, Ellen Lodin och Malcolm Johansson från Djurgårdsskolan blir påhejade av proffskocken Jonathan Kasche under sitt besök i restaurangköket på Rinmangymnasiet.

Tove Karlsson, Ellen Lodin och Malcolm Johansson från Djurgårdsskolan blir påhejade av proffskocken Jonathan Kasche under sitt besök i restaurangköket på Rinmangymnasiet.

Foto:

Övrigt2018-01-17 18:33

Under parollen "Näring för livet" har Rinmangymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram bjudit in hemkunskapslärare och elever från Eskilstunas grundskolor till ett samarbetsprojekt. Projektet syftar dels till att göra eleverna mer intresserade av mat och näringslära, dels göra dem sugna på att söka sig till restaurangyrket.

‒Både storkök och restauranger efterfrågar personal, säger Thomas Ström, lärare på restaurangutbildningen på Rinman.

På Djurgårdsskolan nappade klass 9B på erbjudandet och på onsdagsförmiddagen stod fyra elever i köksmundering redo att ta sig an dagens utmaning. Som extra krydda och inspiration hade Rinmangymnasiet tagit dit sin före detta elev, kocken Jonathan Kasche från Hållsta, som gick ut restaurangprogrammet 2013.

Sedan han lämnade Rinman har han bland annat varit finalist i tävlingen Årets kock samt arbetat på flera välrenommerade krogar i Stockholm. Närmast kommer han från jobbet som kökschef för en restaurang på Gotland. Nu är han på väg att flytta tillbaka till Stockholm igen men först ska han åka till New York där han ska praktisera på matstället Aska som drivs av en svensk kock.

‒Jag vill gärna fortsätta att jobba som kock men ska fundera lite på vilken inriktning jag ska ta, säger Jonathan Kasche.

Finalplatsen i Årets kock 2016 har gett mersmak och Jonathan Kasche kan mycket väl tänka sig att tävla igen.

‒De har höjt åldern till 23 år för att få delta, och det är vad jag är nu, så det är ingen panik, säger han.

Jonathan Kasche uppskattar att vara tillbaka på sin gamla skola, även om köket har gjorts om sedan han själv var elev. Att entusiasmera andra till att välja kockyrket ser han som en viktig uppgift.

‒Det är ett oerhört kreativt yrke med många möjligheter och man kan jobba i princip var som helst.

Dagens uppgift för de gästande eleverna från Djurgårdsskolan är att laga en dessert för 25 personer, närmare bestämt chokladfondant med vaniljglass gjord från grunden. Ingen av dem har tillrett något liknande tidigare men Ellen Lodin, Tove Karlsson, Malcolm Johansson och Jack Karlsson Wistrand, som har för vana att småtävla med varandra under hemkunskapslektionerna, är taggade.

‒Vi brukar läsa på receptet ordentligt först och planerar noga hur vi ska göra. Sedan sätter vi i gång, säger Ellen Lodin och Tove Karlsson om sin strategi.

Jonathan Kasche övervakar och ger olika tips som till exempel att det ofta är effektivare att knäcka ett ägg om man knackar det mot en platt yta, till exempel diskbänken, än mot bunkens kant.

‒Det är kanske jag som ska anställa dem framöver, säger han med ett skratt.

Berit Selén är hemkunskapslärare på Djurgårdsskolan och följer eleverna från årskurs sex, då de första gången kommer i kontakt med hemkunskapsämnet, fram till nian.

‒Jag har förmånen att se hur mycket de lär sig. De blir väldigt duktiga och har en bra grund att stå på när de sedan ska flytta hemifrån, säger hon.

Berit Selén har dock märkt att de yngre eleverna inte har samma goda koll på köksregionerna som eleverna hade för några år sedan.

‒För tio år sedan kunde sexorna mer än vad de kan i dag. Det beror antagligen på att det är så mycket annat runt omkring att de inte hinner hjälpa till i köket hemma. Det tar lite längre tid att få dem på banan och lära dem grunderna i matlagning, men när det väl är gjort blir de väldigt duktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!