Katrineholm lägger mest i länet på biblioteken

Katrineholms kommun lägger mest pengar i hela länet per invånare på biblioteksverksamheten. Gnesta lägger minst. Det visar nya siffror från nyhetsbyrån Siren.

Sorsele lägger mest i landet per invånare på biblioteksverksamheten, Skövde lägger minst. I Södermanland är det Katrineholms kommun som har högst kostnader för biblioteken, per invånare.

Sorsele lägger mest i landet per invånare på biblioteksverksamheten, Skövde lägger minst. I Södermanland är det Katrineholms kommun som har högst kostnader för biblioteken, per invånare.

Foto:

Övrigt2019-01-14 17:02

Siren har sammanställt siffror från Myndigheten för kulturanalys för hela landet gällande kommunernas nettokostnader för kultur. Siffrorna gäller 2017.

I Katrineholm läggs 529 kronor per invånare på biblioteken, vilket alltså är den högsta siffran i Sörmland, följd av Oxelösunds kommun som lägger 519 kronor per invånare.

Flens kommun lägger 501 kronor om året per invånare på sin biblioteksverksamhet, vilket är den tredje högsta noteringen i Sörmland under 2017. Gnesta är den sömlandskommun som lägger minst - 361 kronor per invånare.

Siffran för Eskilstuna kommun är 443 kronor per invånare och för Strängnäs 468 kronor per invånare och år.

Ett troligt skäl till att Katrineholms kommun har höga kostnader för biblioteksverksamheten är att skolbiblioteken hör till biblioteket i stället för till skolorna.

– Det traditionella sättet att organisera sig är att ha det uppdelat, men vi har integrerat oss, säger Katrineholms bibliotekschef Hanna Rasmussen.

– Vi är tydliga med detta när vi levererar statistik, men det är svårt att hantera i statistiken.

Mest i landet lägger Sorsele i Västerbottens län där biblioteket kostar 1 123 kronor per invånare. Skövde lägger minst pengar på biblioteken, där kostar de 263 kronor per invånare och år.

Bibliotekskostnader i Sörmland

Kronor per invånare och år 2017

Katrineholm: 529,2

Oxelösund: 518,7

Flen: 501,1

Trosa: 477,4

Strängnäs: 468,5

Eskilstuna: 443,1

Vingåker: 437,6

Nyköping: 400,5

Gnesta 361,4

Källa: Myndigheten för kulturanalys

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!