Under projektnamnet Fusing culture experience arbetar eleverna med att mixa olika kulturer, som textilläraren Anna Wallin Sjögren beskriver det.
– Vi jobbar med återbruk och varvar historia, trender och kulturer med varandra. På textilslöjden innebär det att vi mixar olika estetiska intryck och gör något konkret av det, säger hon.
Syftet med projektet är att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika kulturer såväl som material och få möjlighet att utmana sig på ett kreativt sätt.
– Vi har hittat två lokala företag som vi knutit till vårens projekt och tar gärna hjälp av ytterligare samarbetspartners. Det får helst vara företag som arbetar med konst, hantverk eller kultur, säger Anna Wallin Sjögren.
När tidningen hälsar på strax efter lunch på fredagen är textileleverna från klass 9 D på plats. Samtliga är från Stallarholmen och läser sista högstadieåret i Mariefred.
– Några tjuvstartade projektet redan i höstas, men sedan den här terminen drog i gång håller alla på med mixade kulturer, säger Anna Wallin Sjögren.
Vad får eleverna tillverka under lektionstid?
– Det är olika och helt upp till dem själva. Många väljer att göra kläder och väskor som de pryder med olika tryck. Dagens lektion går ut på att tillverka schabloner som sedan ska användas till att göra tryck i olika tekniker. Det går att hitta massor med instruktionsfilmer och uppslag på youtube, berättar Anna Wallin Sjögren.
Under våren kommer eleverna att ges förutsättningar att utveckla sina kunskaper och färdigheter om färg, form, funktion och konstruktion och om hur dessa kan kombineras med olika tekniker och material. Resultatet kommer att visas upp under evenemanget Kultur 19 senare i vår.
Återbruk verkar vara inne, stämmer det?
– Ja, det stämmer. Kommunen har miljö och hållbar utveckling som en uttalad vision. Det är ett angeläget ämne och vi måste alla börja hushålla med våra resurser. Jag tror att det är viktigt att eleverna redan nu börjar få in det tänket inför framtiden.
15-åriga Arvid Hult gillar textillektionerna och trivs med de skapande inslagen i undervisningen.
– Det är väldigt lugnt på de här lektionerna och då får man också mycket gjort. Jag älskar att skapa och här behöver man inte fråga läraren så mycket. Man får vara självständig och kreativ, säger han.
När tidningen hälsar på håller Arvid Hult som bäst på att göra en axelremsväska av gamla jeans.
– Det känns bra att kunna återanvända gamla textilier på det här viset. Det är redan alldeles för mycket kläder som bara slängs när folk känner sig klara med dem, säger han.