– Det är roligt för oss och för konsumenterna, jag är hoppfull, säger Ulrika Eriksson Whiu, som tillsammans med sin make driver Strangebrew i Strängnäs, när hon får höra om det besked riksdagen lämnat angående gårdsförsäljning av alkohol.
Riksdagen röstade under onsdagen igenom det förslag som utskottet tagit fram. I och med det signalerar riksdagen till regeringen att den ställer sig positiv till ett lagförslag på gårdsförsäljning av alkohol. Uppmaningen från riksdagens sida är dock att det ska ske "under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras". Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna är positiva till förslaget om gårdsförsäljning.
Anders Olsson, vice vd och försäljningsansvarig på Eskilstuna Ölkultur, ställer sig frågande till den oro som regeringspartierna och Vänsterpartiet visar i frågan.
– Det finns många vulgärargument tycker jag, bland annat om att gårdsförsäljning skulle slå ut Systembolaget. Bryggerier kommer inte sälja stora flak med öl, de personer som är ute efter mängd kommer inte gå till oss, säger han.
Hur det skulle påverka Eskilstuna Ölkultur har Anders Olsson på förhand svårt att svara på. Men att det skulle bli en väldig förändring i efterfrågan tror han inte.
– Det jag skulle kunna se är att människor ska kunna köpa med sig ett sexpack öl efter en ölprovning. Vi har människor som frågar om det ständigt. Det skulle vara en kul grej med gårdsförsäljning, men inte revolutionerande.
För Strangebrews del skulle det ekonomiskt ge en skjuts i rätt riktning.
– Det skulle innebära en annan inköpsport. Som liten producent är det svårt att hitta andra kanaler, det här skulle ge oss nya möjligheter, säger Ulrika Eriksson Whiu.
För Ylva Binder, som bland annat driver företaget Rhuby i Åkers styckebruk, kommer beskedet som ett steg i rätt riktning.
– Det fokuseras bara på öl och vin, vi sprittillverkare är inte ens med i debatten och det är hemskt tråkigt. Jag fattar inte var argumenten mot gårdsförsäljning av sprit kommer ifrån. Vi söker inte att öka konsumtionen, vi söker att kunna utbilda och informera de som kommer hit, säger hon.
Enligt henne gäller beslutet endast öl och vin, vilket hon är besviken över.
– Man måste ta ett steg i taget, absolut. Och det här är definitivt ett steg i rätt riktning. Men det känns orättvist att inte innefatta sprit i det här. Det är ju ett hantverk.
Att kunna sälja sina egna produkter skulle inte enbart bidra ekonomiskt för Ylva Binder, det skulle även hjälpa orten i stort.
– Det skulle bli en trevlig turistattraktion och kunna gynna andra entreprenörer. Det skulle inte bli någon fylla, de som är ute efter det går hellre till Systembolaget och köper sprit där, det är mycket billigare, säger hon.
I utskottets betänkande står det inte specificerat vilka typer av alkoholdrycker som ska godkännas i den eventuella lagstiftningen för att möjliggöra gårdsförsäljning.