Vad ligger bakom evenemanget
‒Förr om åren märkte vi hur svårt det var att få hit folk de lördagar som Melodiofestivalen visades i tv, inte minst då finalen avgjordes. Så från 2011 har vi haft en egen festival där mer lokala förmågor deltar. Tävlingen är dock öppen för vem som helst. Det här är så himla kul.
Hur många deltagare blir det på lördag?
‒Av praktiska skäl tar vi inte emot fler än tio. I år ser det ut att stanna vid nio bidrag. Alla artister eller grupper framför en låt. Sen får publiken rösta. Vi har tyvärr bara plats för 80 gäster en sån här kväll, alla 80 får en lapp där de ska rangordna sina fem favoriter. Just nu är vi fullbokade, men det finns en väntelista.
Har artisterna lokal förankring?
‒Ja, de flesta. Det är ovanligt många lokala bidrag i år.
Hur lång tid tar själva evenemanget?
‒Första låten framförs klockan åtta. En vinnare presenteras sannolikt mellan tio och elva. Däremellan fixar vår konferencier Björn Kvarnmalm en eller annan överraskning. Han intervjuar även deltagarna.
Hur premieras segraren?
‒Äran plus ett vandringspris i form av en glasbuckla som är tillverkad här i Skottvång. Bland årets deltagare finns artisten Anne från Gnesta. Skulle Anne, som även är känd från Gnestarevyn, vinna blir det tredje gången och då får hon behålla bucklan för alltid.
När alternativa melodifestvivalen kan läggas till handlingarna, vad står då på menyn i Skottvång?
‒Bland andra kommer Rebecka Törnqvist, Anna Järvinen och Staffan Hellstrand hit under våren. Just nu sitter jag och planerar för sommaren.
Vilken artist vore rena drömmen att få dit?
‒Det har alltid varit Peps Persson.