Vindruvor i mängder, jordgubbar, isbergssallad, tomater och äpplen slängs ner i skolrestaurangens juicemaskin av kökschefen Nicklas Svengert. Frukten och grönsakerna har han fått från Ica Maxi-butiken som ligger intill Skiftingehus skola.
– Totalt 30 kilo fick vi. Tre och ett halvt kilo var ruttet så det slängde vi bort men resten ska bli juice, säger han och pressar ner lite spenat och något som ser ut som en lök i maskinen.
Är det en gul lök jag ser?
– Ja, en lök bland flera kilo äpplen och annat kommer inte att märkas. Det viktiga är att vi tar reda på maten.
Personalen på Skiftingehus skolrestaurang jobbar hela tiden för att verksamheten ska bli mer klimatsmart och att minska matsvinnet är en viktig del i detta, enligt Nicklas Svengert.
I matsalen hänger det en skylt som lovar eleverna pannkakor om de lyckas hålla nere matsvinnet till mindre än sju kilo per dag i fyra veckor. Skylten bredvid avslöjar att drygt 15 kilo skolmat slängdes under gårdagen. Mat som skulle ha räckt till 65 personer, enligt Nicklas Svengert.
– Det kan låta lite hårt. Men vi tror att det är bra att eleverna lär sig att de inte ska slänga mat. Det är ju trots allt som att slänga pengar i papperskorgen.
Det var just viljan att minska svinnet som gjorde att Nicklas Svengert tog kontakt med Ica Maxi i Skiftinge för att höra om de ville inleda ett samarbete. Butiken som slänger mellan 20 och 40 kilo frukt och grönt varje dag nappade direkt.
– Jag tycker det är jättebra. Det är ju synd att slänga mat som faktiskt är tjänlig bara för att den är kantstött eller har något märke och ratas av kunder på grund av utseende, säger Jesper Carlsson som jobbar med frukt och grönt på Ica Maxi i Skiftinge.
Vad får ni ut av det här då?
– Ekonomiskt blir det ingen skillnad, vi svinnar maten som vanligt sedan får skolan hämta den. Andra butiker skänker ju till kyrkan, Stadsmissionen eller gör en fruktlåda som de säljer billigare men för oss var det här det bästa förslaget. Det viktigaste är att det kommer till användning i stället för att slängas.
Förutom miljötänket är juicen ett sätt för personalen på Skiftingehus skolrestaurang att få i några av de närmre 500 matgästerna lite vitaminer.
– Till dem som säger att de inte är så förtjusta i grönsaker kan jag säga, prova juicen, säger Nicklas Svengert.
Det kommer att vara svinnets storlek och utbud som styr hur mycket och hur ofta köket kan servera juice i matsalen – och vilken smak den får, enligt Svengert.
– Alla kan inte göra allt men hjälps vi åt kan vi minska svinnet. Och vad kostar det oss? Tid att skala apelsinerna och det är det värt. Klimatarbete måste få ta tid, säger han.
Hur smakade juicen då? Lök? Inte om du frågar förskoleklassen som var först ut att smaka.