Snökanoner i Vilsta användes utan nödvändigt tillstånd – glömde bort att söka

Nu får fritidsförvaltningen i Eskilstuna bakläxa för att man bedrivit en vattenverksamhet i Vilsta utan tillstånd.

Övrigt2017-02-01 22:50

Arenachefen Mattias Albers ber gärna om ursäkt för misstaget, som upptäcktes av miljöförvaltningen, och menar att både han själv, och några med honom, borde ha anat att det krävdes ett tillstånd när man nu utökat kapaciteten från en snökanon till fem i Vilsta, och när man nu installerat en ny och kraftigare vattenpump med kapacitet att ta upp 120 kubikmeter vatten på en timme.

‒Vi borde förstås ha förstått, men det missade vi och det ska vi nu rätta till, säger Mattias Albers.

Upptäckten av missen kom lite olägligt eftersom man skulle behövt producera en hel del ny konstsnö till Vilstabacken under den relativt korta kallperiod som rådde fram till och med i går. Och allra helst med tanke på det sportlov som stundar.

Hade man känt till att det krävdes ett tillstånd från länsstyrelsen så hade man i god tid ansökt om ett sådant, och då hade man också begärt om dispens för att få ta upp mer vatten än de 600 kubikmeter per dygn som man har haft klartecken på sedan tidigare.

Reglerna säger också att man inte får ta upp mer än 100000 kubik under ett år.

‒Det är lite olyckligt med den här dygnsgränsen, medger Magnus Nilsson, som är ordförande i Tunafors sportklubb i Eskilstuna.

Eftersom man inte kan producera konstsnö med mindre än att man har minus tre grader så är man hänvisad till att skapa så mycket snö som möjligt under de kortare perioder då förhållandet är en vinter som denna, och då förslår inte 600 kubikmeter vatten särskilt långt.

Vad man från fritidsförvaltningens sida hoppas på är att få tillstånd att inte överskrida ett årligt tillstånd att ta upp 100000 kubik vatten ur ån.

Men det får bli ett bekymmer för nästa säsong.

‒Det som är kvar av den här säsongen följer vi regeln att inte överskrida 600 kubik per dygn, säger Mattias Albers.

Läget i Vilstabacken just nu är att det saknas snö i pulkabacken och delar av den övriga backen har också några kala fläckar.

‒Det kan vi inte göra något åt när vi inte har tre minus ute, säger Magnus Nilsson i TSK. Vi har gjort vad vi kunnat för att försöka få ett tjockare snölager i liften... Det är här spåren nöts som värst.

Spåret för längdåkarna ser däremot väldigt bra ut. Det är cirka 1450 meter långt i dagens läge, och det går bra att åka på.

‒Vi har en bredd på sex meter så det är öppet både för den som vill åka klassiskt eller den som vill skejta, säger Arvid Rinaldo, som basar för längdspåret i Vilsta.

‒Förhållandena är helt perfekta och snart öppnar vi en barnskidlekplats här ute, lagom till sportlovet.

Miljökontoret tar stöd av

miljöbalkens 11 kapitel, tredje paragrafen, som definierar vad som menas med en vattenverksamhet.

Att leda bort vatten från ett vattenområde är en vattenverksamhet och då krävs tillstånd.

Fritidsförvaltningen ska efter säsongens slut redogöra för mängden vatten som letts bort från ån under denna säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!