Ett par höns och en gris.
Det var djuren som fick sÀtta livet till nÀr "Farmen"-deltagarnas stÀndige uppdragsgivare och lÀromÀstare Hans Wincent dök upp med slaktverktygen under tisdagskvÀllens avsnitt. StÀmningen var sammanbiten bÄde före, under och efter slakten, trots att Wincent avslutade sitt besök med att bjuda alla deltagare pÄ en rituell "slaktsup" till djurens minne.
Jonas Svensson frÄn StrÀngnÀs Àr en av deltagarna i Ärets sÀsong, och han visste redan innan inspelningen började att den som vill vara med i leken fÄr leken tÄla. Slakten Àr trots allt ett Äterkommande inslag.
â Man var vĂ€l lite förberedd pĂ„ slaktmomentet eftersom att de har gjort det i alla Ă„r. Det Ă€r en del av "Farmen"-livet, sĂ€ger han.
Hade du upplevt nÄgot liknande tidigare?
â Nej, jag har aldrig varit med och slaktat ett djur. Jag har bara sett de skrĂ€ckexempel som media kan bomba ut ibland dĂ€r de visar hur det gĂ„r till vid masslakt och sĂ„dana saker. Jag visste inte riktigt vad man skulle förvĂ€nta sig, men jag tror att det Ă€r nyttigt oavsett om man Ă€ter kött eller inte att se hur det gĂ„r till nĂ€r det Ă€r fint gjort, nĂ€r djuren inte Ă„ker löpband till kyldisken.
Hur gick snacket i gruppen efterÄt?
â Alla reagerar ju olika. Det Ă€r klart att det alltid Ă€r sorgligt nĂ€r ett liv tas, men jag tyckte sjĂ€lv inte att det var magstarkt utan Ă€ndĂ„ ganska lĂ€rorikt. Men jag tror att de flesta var ganska tagna av situationen och kĂ€nde att det tog mycket energi.