Ett par höns och en gris.
Det var djuren som fick sätta livet till när "Farmen"-deltagarnas ständige uppdragsgivare och läromästare Hans Wincent dök upp med slaktverktygen under tisdagskvällens avsnitt. Stämningen var sammanbiten både före, under och efter slakten, trots att Wincent avslutade sitt besök med att bjuda alla deltagare på en rituell "slaktsup" till djurens minne.
Jonas Svensson från Strängnäs är en av deltagarna i årets säsong, och han visste redan innan inspelningen började att den som vill vara med i leken får leken tåla. Slakten är trots allt ett återkommande inslag.
– Man var väl lite förberedd på slaktmomentet eftersom att de har gjort det i alla år. Det är en del av "Farmen"-livet, säger han.
Hade du upplevt något liknande tidigare?
– Nej, jag har aldrig varit med och slaktat ett djur. Jag har bara sett de skräckexempel som media kan bomba ut ibland där de visar hur det går till vid masslakt och sådana saker. Jag visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig, men jag tror att det är nyttigt oavsett om man äter kött eller inte att se hur det går till när det är fint gjort, när djuren inte åker löpband till kyldisken.
Hur gick snacket i gruppen efteråt?
– Alla reagerar ju olika. Det är klart att det alltid är sorgligt när ett liv tas, men jag tyckte själv inte att det var magstarkt utan ändå ganska lärorikt. Men jag tror att de flesta var ganska tagna av situationen och kände att det tog mycket energi.