Skön uteservering och vällagad fusion på Söderhaket

Sommaren har äntligen anlänt och dagarna som går är de längsta och vackraste på hela året. För Krogpatrullen betyder det framför allt en sak: Uteserveringshäng. Därför har vi nyligen besökt Söderhaket i Eskilstuna och dess soldränkta terrass i jakt på god mat, kall dryck och en trevlig stund i livet.

Asiatisk kålpannkaka, 99:-

Asiatisk kålpannkaka, 99:-

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2023-06-23 15:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om det inte står utskrivet någonstans på menyn är det tydligt att Söderhakets största gastronomiska inspirationskällor verkar vara det svenska och det asiatiska köket. En giftermål som borde kunna bli lyckat – om det är vällagat.

Här finns både medelstora rätter att dela på, varmrätter, desserter och en gedigen cocktailmeny. Framför allt: här finns en uteservering tillräckligt stor för att ett helt kompani av hungriga matgäster ska kunna ta plats i kvällssolen.

Vilket är precis vad Krogpatrullen nyligen gjort, en mild junikväll strax innan solen började gå ner.

Att sitta på Söderhakets uteterrass och sippa på en kall lager är en njutning i sig – utsikten mot vattnet, Fors kyrka och broarna gör att mobilen kan ligga kvar i fickan ett tag.

Vi börjar kvällen med Söders gubbröra (89:-), busigt serverad i en vacker sillburk med knäckebröd och brynt smör. En krämig, salt och på alla sätt oklanderligt tillredd klassiker. En delikatess. Och ett helt perfekt ackompanjemang till en kall öl. Eller ett krispigt vitt.

undefined
Gubbröra, 79:-

Lika bra är den asiatiska kålpannkakan (99:-), en både krispig och saftig sorts råraka som får syra av crème fraichen, sälta av det brynta sojasmöret och tångkaviaren samt ett milt sting från furikaken (en japansk kryddmix bestående av bland annat torkad fisk och tång).

Söderhakets tonfiskcarpaccio (149:-) är tunna skivor av sotad tonfisk som skriker: "fräschör!" Gurkan är krispig, tonfisken är mild och myntavinägretten är ett uppfriskande och roligt inslag – som ja, faktiskt ekar både lite svenskt och asiatiskt. Trevligt.

Att till allt detta sitta och plocka med ett gäng perfekt tillagade färskpotatisar (65:-) som slungats i brynt smör och toppats med parmesan och örter samtidigt som uteserveringen sakta fylls av solsugna AW-firare är en riktigt trevlig upplevelse. Vi uppskattar även kökets dirty fries (99:-), pommes frites som toppats med räkor, picklad lök och en kräm på citron och parmesan. Men jämfört med de andra smårätterna bleknar just denna anrättning på grund av sin enkelhet – det är ju till sist bara pommes, liksom.

undefined
Dirty fries, 99:-

Efter en stunds kontemplerande över varmrättsmenyn fastnar vi för kökets caesarmacka "deluxe" (229:-). Caesarsallad och sommar går ju liksom hand i hand, och efter den lyckade förrättsupplevelsen blir vi nyfikna på hur köket tolkar denna klassiker i smörgåsform.

Vi blir inte besvikna.

Ovanpå en generös och frasig skiva bröd ligger alla element som utgör en klassisk caesarsallad – bacon, romansallad, dressing – men även fräsch, picklad lök och en pankofriterad kyckling (ännu ett japanskt inslag) som heter duga. Krispig och saftig på samma gång. Vår enda eventuella invändning mot att servera rätten på det här viset är att den måste ätas med viss snabbhet för att brödet under de sista munsbitarna inte ska tappa sin spänst.

undefined
Deluxe Caesarmacka, 229:-

Efteråt blir vi veliga. Äppeltrifle, churros eller chokladmousse?

Eller varför inte göra som fransmännen och avsluta med några sköna ostar?

Men till sist fastnar vi för just chokladmoussen (79:-). Söt, len och krämig, och med trevlig textur från kaksmulorna. När vi betalar notan och beger oss hemåt undrar vi om det vore pinsamt att återvända till Söderhaket igen redan imorgon. Sommaren är ju som bekant alldeles för kort.

Söderhaket

Maten: 4 av 5

Service: 4 av 5

Miljö/Stämning: 5 av 5