Familjärt och omsorgsfullt på Papas tapas

Den tydligaste trenden inom krogbranschen de senaste åren har varit att servera små- och mellanrätter. En trend vars ursprung kan spåras till det spanska köket och dess tapas. Men trots många besök på tapasinspirerade fusionrestauranger var det länge sedan Krogpatrullen befann sig på ett regelrätt tapasställe. Men nu har det hänt.

Pinchos Papas, oxfiléspett, 99:-

Pinchos Papas, oxfiléspett, 99:-

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2023-11-24 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under en ruggig novemberkväll i snålblåst, snöfall och mörker letar vi oss ned till Papas tapas på Kriebsensgatan 9 i Eskilstuna.

Det känns direkt när vi kliver in genom dörren att den lilla familjerestaurangen huserat här i över två decennier.

Lokalen känns som ett väl inbott vardagsrum med mysig belysning och massor av personliga detaljer. Det är tidningsklipp på väggarna, kulörta lampor och en och annan Suntrip-attiralj. Krogpatrullen trivs direkt i den gemytliga stämningen.

Vi slår oss ned vid ett av borden och beställer in kall cerveza.

I menyn finns massor av smårätter att välja på. Serveringspersonalen är varm och omsorgsfull i sitt sätt att guida oss till sina bästa tips.

undefined
Friterade bläckfiskringar, 88:-

Den första rätten som når bordet är Papas tapas friterade bläckfiskringar (88:-). Spröda och lätt kryddiga ringar av mör bläckfisk enkelt serverade med en klick aioli och en citronklyfta. Den feta emulsionen och syrliga citrusfrukten väger av varandra fint. Vem hade kunnat ana att en sådan rätt kunde smaka lika bra en kall vinterafton i Eskilstuna som en ljummen sommarkväll vid Medelhavet?

Champinjoner à la Sevillana (77:-) är små svampar frästa med vitlök, chili och rikligt med olivolja som tagit smak av en generös bit serranoskinka. Rätten serveras i en trevlig liten gryta som det är gott att doppa brödet i. Däremot föredrar vi räkor al ajillo (83:-), en anrättning som för ögat ser exakt likadan ut som svampgrytan men som har en helt annan smakprofil tack vare piri-pirikryddorna och skaldjuren.

undefined
Räkor al ajillo, 83:-

Omkring oss i lokalen sitter födelsedagsfirande familjer och spansktalande sällskap. Vid ett tillfälle ramlar vad som av allt att döma verkar vara en superstammis in och hälsar på personalen med förnamn. Senare dyker ett obokat gäng på sju pers upp och ber om bord. Alla bemöts lika hjärtligt och personligt av den trevliga och proffsiga personalen, som dessutom har tid att då och då titta till Krogpatrullen för att fylla på glasen och kolla så att allt smakar bra. Man blir rörd.

Tabla de embutidos (105:-) är en enkel bricka med kallskuret, ostar, oliver och inlagda gurkor. Här finns en manchegovariant, fuet och chorizo, lufttorkad skinka och lomo. En megaklassiker i tapassammanhang. Trevligt tilltugg till ölen men inget att skriva hem om. Detsamma känner vi inför den marinerade chevréosten med pinjenötter och serranoskinka (99:-). Bättre är det med de hickoryrökta revbensspjällen (94:-), söta och lätt rökiga små munsbitar där köttet formligen faller av benen.

Bäst är nog kökets oxfiléspett (99:-) – "Papas tapas flaggskepp" – i all sin enkla, möra och kryddiga enkelhet. Gott till gyllenbrunt rostade pan con ajo-bröd (39:-) och den kalla ölen. En rustik och chosefri rätt.

undefined
Pinchos Papas, oxfiléspett, 99:-

Ur högtalarna skrålar spanska musiktexter.

Vid ett tillfälle sjunger personalen "ja må du leva" för en av gästerna.

Hos det största sällskapet i rummet skickar man runt tallrikar till varandra. Det äts med händerna, folk smackar och himlar med ögonen när smakerna sjunker in.

Det är med visst vemod som Krogpatrullen signerar notan och beger sig ut i novembernatten igen. Papas tapas är på alla sätt och vis en skön plats som för en stund får oss att glömma det bistra klimatet – bokstavligt och bildligt talat – som råder utanför.

Papas tapas

Maten: 3 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5