Filosof på flykt plågas av sin prostata

Steve Sem-Sandbergs bok om Rousseau skildrar en upplysningstid fångad av kroppens begränsningar och samhällets idioti.

Steve Sem-Sandberg är författare och ledamot av Svenska Akademien. Hans böcker har prisats både i Sverige och utomlands. Senast gav han 2020 ut "Jägarna i Armentières".

Steve Sem-Sandberg är författare och ledamot av Svenska Akademien. Hans böcker har prisats både i Sverige och utomlands. Senast gav han 2020 ut "Jägarna i Armentières".

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Recension2022-10-17 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Steve Sem-Sandberg

Oceanen

Albert Bonniers förlag

Den store filosofen Jean-Jacques Rousseau är på flykt. Hans radikalitet har retat kunglig och kyrklig makt. Året är 1765 och han plågas av förtalskampanjer – och av en prostata som tycks styrd av samma illasinnade krafter som också styr de städer, prefekturer och republiker dit han flyr, längre och längre bort från sitt Paris.

I Schweiz har han hittat en fristad undan alla motvindar som har ansamlats. Men maktens gendarmer är aldrig långt borta, och han har också kommit på kant med sina gamla vänner. Hans radikalism är komplicerad: om man lämnar bort sina fem utomäktenskapliga barn, är man då trovärdig ifråga om barnuppfostran, finns här inte ytterligare ett skäl att hata boken "Émile"?

Och så den fördömda svårigheten att kunna låta sitt vatten som en normal människa. Kronisk prostatit eller något värre plågar honom lika hårt som utvisningsbesluten och förbuden mot hans böcker. Men blommorna och deras linneanska ordningar ger honom ro. Kvinnorna är minnen – beskyddarinnorna och älskarinnorna – och passionen ligger för fäfot. Men dessa eviga trängningar består. Smärtorna, stanken, inkontinensen – allt sätter upplysningens ljus under skäppan där ingen ser eller förstår.

Steve Sem-Sandberg har ett stort språk, med en glimmande skönhet som nog inte har synts sedan Sven Delblancs dagar. Fullt av barock ymnighet, harmoniskt välljud och naken naturalism. En plågad upplysning på flykt, precis som vore det vår tid.