Goda drinkar och generös matlagning på Trädgården

Det är lätt att bli lite tagen när man för första gången sätter sin fot inne på Trädgården. Förutom de kulörta lyktorna som vetter mot gatan är entrén något anonym, och den långa passage som döljer sig på insidan likaså. Men efter ett par steg öppnar en enorm innergård upp sig.

Svamptoast (150:-)

Svamptoast (150:-)

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2023-01-27 15:11
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krogrecension

Men det spisas inte under bar himmel på Trädgården – innergården ligger under tak, och under Krogpatrullens besök en regnig kväll i januari är det både varmt, mysigt och stämningsfullt inne i lokalen.

Inredningen för nästan tankarna till en bakgård i Italien eller Spanien, varför det känns helt självklart att börja kvällen med att botanisera bland Trädgårdens välkomponerade drinklista.

Amaretto sour (155:-) är en perfekt syrlig och söt klassiker med skön eftersmak av mandel. För de stackars medlemmar i Krogpatrullen som måste köra hem är Daisy (85:-) ett fräscht alternativ.

Till skillnad från många av dagens trendiga restauranger ligger fokuset i Trädgårdens meny tydligt på för- huvud- och efterrätter. Vi märker att många av gästerna som vi delar lokalen med är här för att njuta av dagens AW, och när vi får in förrätterna förstår vi varför.

Charkmästarns bästa (395:-) är en generös blandning av ostar, kallskuret och snacks som skulle göra de mest svultna av AW-firare nöjda. Vi uppskattar särskilt den pigga färskorsten och det mycket trevliga, grillade brödet. Mycket bättre än de gamla skorpor vi så ofta blir påtvingade på mindre ambitiösa ställen.

undefined
Charkmästarns bästa (395:-)

Grillat sidfläsk (155:-) är knapriga bitar av salt kött som passar utmärkt till en kall lager. Trevlig barmat som för tankarna till Englands gastropubar – men så rustikt serverad att det angränsar till det slarviga.

Trädgårdens svamptoast (150:-) är så generös att vi misstänker att många skulle bli glada om de fick den som varmrätt. Riktig komfortmat under årets fattigaste, deppigaste och på många sätt sämsta månad.

undefined
Svamptoast (150:-)

Vi ber vår mycket trevliga och proffsiga servitris att låta charkbrickan stå kvar på bordet när hon kommer för att duka av förrätterna – den kan vara trevlig att plocka med under hela kvällens gång – och noterar att fler och fler gäster väller in. Kul!

Till varmrätt väljer vi grillad biff med bearnaisesås och pommes (395:-) och grillad röding med potatispuré och champagnesås (325:-).

Till skillnad från till exempel entrecôten är ryggbiffen en i regel mindre marmorerad styckdetalj som lätt kan bli seg om den inte tillagats med omsorg. Och till skillnad från till exempel oxfilén med sin milda smak (som liksom säger: "ursäkta mig... Hej...  Förlåt att jag stör... Jag är oxfilé") är själva köttsmaken ofta mycket kraftigare i ryggbiffen (som vrålar: "jag är BIFF!"). På Trädgården är den exemplariskt tillagad. Krogpatrullen uppskattar den fräscha tomatsalladen med rödlökens pigga sting. Synd bara att skålen med pommes och den kalla klicken bearnaisesås helt saknar ambition.

undefined
Grillad biff (395:-)

Bättre är det med den grillade rödingen (325:-). Inte nog med att själva fisken tillagats felfritt, varken potatispurén, champagnesåsen eller grönsakerna har glömts bort i processen. Snyggt.

Efter denna brakmiddag är det svårt att finna plats till dessert. Vi kikar i stället törstigt på de trevliga, kaffebaserade drinkarna – som vi är säkra på är hur goda som helst.

Men Krogpatrullens besök sker mitt i veckan.

Vi vågar inte släppa sargen och festa loss, utan nöjer oss med varsin kopp kaffe (35:-/styck) och kökets chokladtryffel (55:-/styck).

När vi lämnat lokalen och återigen befinner oss på den gråa och regniga Drottninggatan känns det tryggt att veta att det på andra sidan fasaden finns en härlig året-runt-trädgård för oss att återvända till när vi vill.

Trädgår'n

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5