Glashuset – inte bara ett partyställe

Sedan Glashuset slog upp sina dörrar för ett par år sedan har det varit ett återkommande ämne för debatt. Vissa tycker att det tillför liv till ett annars ganska grått torg. Andra tycker det är ett ovälkommet schabrak. Krogpatrullen har egentligen alltid bara undrat en sak: går det att käka en god middag här?

Krispiga tigerräkor, 149:-

Krispiga tigerräkor, 149:-

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2023-07-28 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hungriga, törstiga och nyfikna begav vi oss således nyligen till Fristadstorget, fast beslutna om att besvara denna fråga.

När vi anländer är klockan ungefär så mycket att Svensson förmodligen redan ätit middag för flera timmar sedan, men ännu så pass lite att en spanjor, fransman eller italienare nog inte ens börjat fundera över sin kvällsmat.

Bakom disken skakar två bartenders frenetiskt med sina shakers. Från ovanvåningen hörs skratt och glasklirr. Men på det stora hela är det fortfarande relativt tomt både i lokalen och på uteserveringen.

Något som ska komma att förändras. Men mer om det strax.

Vi blir välkomnade av en (ska det visa sig) mycket proffsig servitör som säger att det går bra att sätta sig där det finns plats.

Efter att ha spanat in både dryckesmenyn och matsedeln bestämmer vi oss för att slå på stort och beställa lite av varje.

Här finns både mellan- och varmrätter, pasta, pizza, sallader och desserter. För att inte tala om cocktaillistan – lång, spännande och fylld av allt en drinkälskare kan önska sig. Vi testar en frisk, syrlig och snygg Passion for passion (148:-) – och kvällen kan börja.

Kökets löjromschips (129:-) är en fräsch och aptitretande skål som skulle funka till vilket lyxigt fredagsmys om helst. Passar bra till en iskall Norrlands på fat (79:-) eller ett glas husets vita (en italiensk Garganega, 92:-) för den som föredrar det.

undefined
Löjromschips, 129:-

Burrata med körsbärstomater, hackade mandlar och basilikaemulsion är kvällens första bevis på att Glashuset är mer än bara en trevlig bar. Krogpatrullen vet inte hur många gånger vi beställt denna delikatess bara för att antingen bli besvikna över att det som ligger på tallriken inte alls är burrata utan helt vanlig fior di latte. Låt oss heller inte gå in på alla gånger denna fina produkt hastigt och oinspirerat serverats med några tråkiga tomatskivor och lite gammal ruccola.

Nej, låt oss istället fokusera på något mycket trevligare: att Glashusets burrata är en snudd på fulländad upplevelse. Den krämiga och milda osten får hjälp med sälta och textur från mandlarna, syra från tomaterna och ljuvliga aromer från basilikan. Äntligen!

Lika bra är tigerräkorna med mangosalsa (149:-). Krispiga skaldjur med skön hetta från srirachamajonnäsen och fräschör från salsan.

undefined
Krispiga tigerräkor, 149:-

Arancinis (99:-) är två stora, friterade risbollar med umamirik tryffelmajonnäs och en rejäl dos riven parmesan. För en medlem i Krogpatrullen är det här den solklara favoriten – krispiga, saftiga och smakrika på samma gång.

Från varmrättsmenyn väljer vi att dela på en steak sandwich med svensk ryggbiff (225:-). Det är en moffig anrättning med krispigt levainbröd, en pepparrotskräm med tryck i och tjocka skivor grillat kött. En skogshuggarfavorit i elegant förpackning. Bra för den som oroar sig över att inte bli mätt (rätten serveras med pommes och bea).

Ryktet har nått oss att Glashusets pinsa-pizzor ska vara något utöver det vanliga. Vi väljer en variant med räkor, aioli, citron och parmesan. In kommer snart en fin, avlång pizzavariant som är så generöst serverad att vi nästan blir lite paffa. Det har med andra ord inte direkt snålats med toppings. Själva smaken har vi efter noggrann eftertanke inget ont att säga om – men den är heller ingenting utöver det vanliga.

undefined
Pinsa med räkor, 199:-

En trevlig detalj: de medlemmar i Krogpatrullen som under flera år arbetat i kök vet hur svårt det är att på ett perfekt sätt servera ett urval så stort som det vi ikväll har njutit av på en och samma gång. En eloge till köket för att ha lyckats med detta.

Det har blivit mörkt över Fristadstorget medan vi spisat.

Och lokalen som vid vår ankomst var halvtom är nu inte bara knökfull – det har bildats en kö av partysugna Eskilstunabor utanför entrén. 

Musiken har höjts. På ovanvåningen styr en DJ över dansgolvet.

Allt färre maträtter har burits ut ur köket – allt fler drinkar har serverats ur baren. Glashuset lever under en helt vanlig veckodag i juli upp till sitt rykte av att vara en fartfylld destination för festsugna. Men för oss i Krogpatrullen har platsen även seglat ganska högt upp på listan över restauranger dit vi kommer vilja återvända för fler middagar.

Glashuset

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5