Så bra var "Bland drakar och Dragqueens"

På fredagen gästades Kulturhuset Royal i Eskilstuna av dragshow- och teatersällskapet Bland drakar och dragqueens som gav två sagostunder. Catarina Nitz var på plats och upplevde en glittrande och mysig föreställning helt utan aktivistiska inslag.

Alla barn fick komma fram och få önskeglitter på handen.

Alla barn fick komma fram och få önskeglitter på handen.

Foto: Catarina Nitz

Recension2023-05-19 18:11
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sagostund

Bland drakar och dragqueens

Medverkande: Björta, Inga Tvivel och Tant Henrik

Manus och regi: Petter Wallenberg

Plats: Kulturhuset Royal, Eskilstuna

Några drakar var inte på plats i den magiska sagogrottan som personalen på Royal hade ställt i ordning i en del av kulturhuset. 

Däremot tre dragqueens i full galautstyrsel, ett 20-tal barn och deras föräldrar och så en rejäl elefant i rummet. 

Sagoläsande dragartister har ofrivilligt hamnat i skottgluggen för ett kulturkrig startat av Sverigedemokraterna. Striden har pågått i flera månader, sedan lokala SD-politiker i olika kommuner i Sverige försökt stoppa sagostunder med dragdrottningar på kommunala bibliotek. Sedan SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en partiledardebatt i SVT:s "Agenda" tidigare i maj upprepade gånger motsatte sig att skattepengar ska gå till sagoläsande dragqueens, har det hela eskalerat. 

I "Agenda" sa Jimmie Åkesson "Skamlös vinhora" så många gånger att jag tappade räkningen. Han syftade på namnet "Shameless Winewhore" som en dragshowartist i södra Sverige använt när hon uppträder för vuxna. När hon läser sagor för barn kallar hon sig Miss Shameless och är verksam i organisationen Drag story Hour Sverige. 

Det är en helt annan sammanslutning är Bland drakar och dragqueens som alltså gästade Eskilstuna på fredagen. Här heter sagoberättarna Björta, Inga Tvivel och Tant Henrik. 

undefined
Dragdrottningarna Björta, Inga Tvivel och Tant Henrik berättade sagor och dansade när Bland drakar och dragqueens kom till Eskilstuna på fredagen.

De har bänkat sig en soffa och är ljuvliga att beskåda. Själv kan jag inte slita ögonen från Inga Tvivels majestätiska ring, Björtas rödglittrande läppar och Tant Henriks blåa strutsfjädrar, och jag anar att barnen i publiken känner samma sak.

Föreställningen inleds med sagoläsning och fortsätter att handla om siffror och bokstäver och den magi som dessa kan skapa. Dragdrottningarna ägnar sig helt enkelt åt det som kan vara en av de absolut viktigaste sakerna i Sverige just nu: läsfrämjande insatser för barn. Vi får bland annat lära oss om vilda blommor och höra en rafflande saga om en äppelträdgård som förvandlas till ett hav.

Sagostunden innehåller många interaktiva inslag. Varje barn (och vuxen) som vill får tillfälle att berättar om sina favoritdjur, älsklingsbokstäver och komma fram och få önskeglitter applicerat på handen som sedan aktiveras genom dans. 

undefined
"Vårt fokus är läsfrämjande och att ta publiken på allvar. Det handlar om vänskap, kärlek och tolerans. Vi jobbar med att alla i rummet ska komma till tals, säger Petter Wallenberg, konstnärlig ledare, efter föreställningen.

Bland drakar och dragqueens har funnits sedan 2017 och har hämtat inspiration bland annat från Christer Lindarw och After Dark. Man vill verka i en svensk folklig dragshow-tradition. Det berättar sällskapets konstnärlige ledare Petter Wallenberg. 

Gruppen är tydlig med att man inte vill delta i det pågående kulturkriget om dragartisters sagostunder. Det har inte hindrat att Bland Drakar och dragqueens har varit utsatta för hat och hot. Under 2019 och 2020 utsattes gruppen för attacker från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och tvingades höja säkerheten runt sina arrangemang. 

När ett evenemang är så laddat och ur flera aspekter brännande aktuellt är det lätt att tänka att föreställningen Bland drakar och dragqueens ska flyga över huvudet på barnen. Men så är verkligen inte fallet. Kanske är det trots allt det som är det mest imponerande med showen. Dragdrottningarna är väldigt jordnära och har fantastisk kontakt med sin publik.