Hampus Nessvold kommer ut som människa

Det är fullsatt på Eskilstuna teater när Hampus Nessvold drar igång sin show och publiken är påfallande ung.

Hampus Nessvold drog fullt hus på Eskilstuna teater.

Hampus Nessvold drog fullt hus på Eskilstuna teater.

Foto: Fotograf Maja Kristin Nylander

Recension2019-11-22 11:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SHOW

"Ta det som en man"

Hampus Nessvold

Eskilstuna teater

 En suggestiv film inleder. På storskärmen dansar en ung pojke klädd i vitt. Kanske står han för den vilsne tonåringen Hampus som helst hängde med flickorna,  men gjorde våld på sig själv för att slippa bli trakasserad och klassad som fjolla. Fotbollen blev hans täckmantel och länge misstänkte han att han kanske var homosexuell eftersom han kände sig så främmande för den mansroll han förväntades axla. 

Istället vågade han komma ut som människa. Vågade bejaka hela registret: Gråta, prata känslor, sjunga, dansa, lyfta skrot och älska kvinnor. Återerövra sin manlighet och vara sig själv helt enkelt. Utan sidoblickar på hur en "riktig karl" enligt gängse normer bör bete sig.

Hampus Nessvold är bara 23 men klok som en gammal hund och dessutom v ä l d i g t rolig när han lägger ut texten om det omänskliga i att trycka in oskyldiga gossebarn i machomönstret. I boken "Ta det som en man" har han utvecklat sitt budskap och det är också den hans show bygger på. Regisserat har Mia Skäringer gjort och emellanåt hörs ekot av både Gulletussan och Tabita och man tänker att Hampus Nessvold blivit till en sorts lillebror till "No more fucks to give", fast tvärtom. Nästa show kan han säkert dra på egen hand.

För potential till nästan vad som helst tycks rymmas i denna spinkiga smålänning - i hans sång är sånt tryck att vi nästan blåser ut i foajén. Sorgligt, gravallvarligt, träffande och kul på en och samma gång. 

Vågade komma ut som människa.
Vågade komma ut som människa.