Teater
"Happy Ending"
Manus och regi: Staffan Götestam
Medverkande: Kim Sulocki, Ola Forssmed och Hedvig Lagerkvist
Eskilstuna Teater
Det Àr 1960-tal i Sundsvall. I ett plÄtskjul i hamnen, som byggts om till en kombinerad bostad, skönhets- och massagesalong, dansar Stefanie med sin nalle till Anita Lindbloms "SÄnt Àr livet". Hon Àr klÀdd i en volangprydd negligé Inredningen Àr feminin och fÀrgerna i det överbelamrade rummet Àr milda pasteller.
Stefanie (spelas av Ola Forssmed) Àr en transperson, som fantiserar om ett storslaget liv i New York och har en hemlig kÀrleksrelation med Kurt - en gift, medelÄlders man som Àr medlem i ortens pingstförsamling.
Det knackar pÄ dörren. Det Àr Kurt (Kim Sulocki). Han har kommit för att göra slut pÄ relationen. Han orkar inte lÀngre leva dubbelliv och bÀra den skuld och skam han kÀnner - inför Gud, sin fru Eva och sig sjÀlv. Dessutom vet han att han skulle bli utstött ur all gemenskap om hans förhÄllande med Stefanie blev kÀnt.
DÄ knackar det pÄ dörren igen. Det Àr Eva (Hedvig Lagerkvist). Hon har hittat en lapp med reklam för Stefanies salong i Kurts rockficka. Nu söker hon svar om sin man.
Ola Forssmeds Stefanie Àr pÄ ytan en fjollig transa, sÄ som vi Àr vana att se transpersoner skildras pÄ film. SlagfÀrdig, rolig, fylld av storslagna och glamourösa planer, och överdrivet fokus pÄ lÀppstiftsnyanser och veckotidningar. Men med smÄ gester och instick ger han publiken insikt om en annan verklighet. En dÀr man fÄr en blÄtira med sig hem nÀr man gÄr ut och handlar och dÀr man snÀllt fÄr tugga i sig att ens pojkvÀn kallar ens personlighet för en psykisk sjukdom.
Kim Sulocki spelar den ömklige Kurt, ocksÄ han en person som lÄter sig trampas pÄ och som trasslat in sig sÄ i sina lögner att han till slut inte vet vem han Àr.
Eva spelas av Hedvig Lagerkvist, som tar sin karaktÀr frÄn bibelsprÀngd och rÀttfÀrdig hustru som lever i total förnekelse, till en till mÄngbottnad person med egna demoner.
PjÀsen "Happy Ending" Àr en salig blandning av lek med fördomar, publikfriande farsinslag, nostalgi och sylvassa inblickar i att leva i ett utanförskap. Allt levererat med respekt och ömhet för huvudkaraktÀrerna, vilket gör att hela förestÀllningen genomsyras av vÀrdighet.
Inget Àr förutsÀgbart, och till slut vet man inte vad som Àr dröm, fantasi eller verklighet. Det lÀmnas sympatiskt nog Ät ÄskÄdaren att avgöra.