Roman
Elin Grelsson
Inget ska växa över mig
Natur & Kultur
Elin Grelsson har en hel del på hjärtat. Det som börjar som en kärleksroman blir till en lätt fluffig idéroman. Jenny, med rötterna i en liten ort i Norrlands inland, slås både av möjligheter och problem då hon flyttar till Stockholm. Staden lockar och förvirrar med främmande koder och ljus som fortsätter i fjärran. Det är hit hon har längtat, bort från hemtraktens nedlagda industrier och arbetarklassföräldrarna som står på fel sida i rulltrappan och vill äta på O'Learys när de väl kommer på besök.
Ingenting ska få växa över henne, tänker Jenny. Hellre kämpa med den otrygga projektanställningen på kommunikationsbyrån, det osäkra andrahandskontraktet i Vasastan och det svajiga förhållandet med Sebastian. Aldrig vända hem till omsprungna föräldrar och yngre systrar med tidiga äktenskap och barn.
Pojkvännen Sebastian forskar om klass och verkar åtminstone till en början belevad med intellektuella vänner och berättelser från New York och Ho Chi Minh City. Lika förförande är kanske inte de teoretiska förklaringar som han trycker på Jenny om varför hon känner sig otillräcklig på jobbet. Visserligen gillar han hennes norrländska bakgrund, men kommer det räcka för att hålla liv i förhållandet?
Frågorna hopar sig. Vem är Jenny och vad vill hon egentligen? Varför är det alltid hon som måste anpassa sig? Kanske har hon varit för snabb med att lägga sitt förflutna med hembygd och konstintresse bakom sig? Bortom frågetecknen anas klassklättrarens dubbla utanförskap. Att inte känna sig självklar i de nya miljöerna. Att inte längre tillhöra det som hon har lämnat. Referenserna till Theodor Adorno och Karl Marx visar att Elin Grelsson vill åt något där bakom. Varför tävlar folk i sociala sammanhang i stället för att umgås? Varför är det så svårt att känna att något är meningsfullt och autentiskt?
Ibland blir det lite pratigt. Elin Grelsson gillar till exempel att hoppa mellan berättande och direkt tal: "Medan hon beklagar sig beställer hon en flaska vin åt dem alla tre, kom igen tjejer jag bjuder." Frågeställningarna i boken är också lite väl många. Men det är tydligt att Grelsson faktiskt har något viktigt att säga med sin roman. Ambitionen att analysera vardagens sociala spel, om det så utspelar sig i bruksorten eller i Stockholms innerstad, är intressant och i allra högsta grad sympatisk.