Det säger Linde Sjöstedt, projektledare för det kulturpolitiska event som för fjärde året intar Eskilstuna 10-12 februari.
I coronans tidevarv betyder "intar" att Scenkonst Sörmlands konsertsal i Munktellstaden riggas upp med utrustning för digitala sändningar under de tre dagar konventet pågår. Om allt varit som vanligt hade ett par tusen deltagare - kulturarbetare, politiker, byråkrater - strålat samman på Stiga sports arena, Munktellmuseet, teatern och en massa andra platser i Eskilstuna under februariveckan. Nu får var och en istället hålla sig på sin kant men ändå sammanstråla via digitala sändningar med Eskilstuna som nav.
– En programledare kommer att finnas på plats för att lotsa oss mellan konventets alla inslag som streamas från platser runt om i hela Sverige, säger Linde Sjöstedt.
Hela konventet kommer att vara tillgängligt med fri entré på nätet. Via Folk och Kulturs hemsida ska det bli möjligt att logga in och ta del av hela konventet.
Men ännu är inte 2021 års program för inte spikat.
Anmälningstiden för aktörer som vill medverka under konventet går ut den 23 november. Sedan ska Linde Sjöstedt och övriga i projektgruppen sätta sig ned och gå igenom ansökningarna.
– Men vi räknar med att kunna bjuda på både intressanta diskussioner, föredrag och konstnärliga programinslag. Vi har utökat vårt team med digital expertis för att utveckla konventet digitalt och för att underlätta för arrangörerna att sända digitalt. En del material kommer att vara förinspelat, annat sänds direkt.
Två partiledare har hittills aviserat att de kommer att medverka under konventet: Centerns Annie Lööf och Västerparitets nyvalda ordförande Nooshi Dadgostar.
Onsdagen den 10 februari hålls invigningen och varje dag kommer att inledas klockan 8.30 med ett gemensamt digital mingel. Programpunkterna fortsätter sedan mellan 9 och 12.
– Så fort något är sänt är tanken att det ska fortsätta att finnas tillgängligt. Just nu arbetar vi med att utveckla tekniken för ett Folk och Kultur Play så att innehållet ska gå att ta del av även senare.
Hela syftet med Folk och Kultur är att lyfta fram kulturens roll i samhället och särskilt viktigt är det i en tid som denna, menar Linde Sjöstedt.
– Ett givet ämne just i år är förstås vad coronakrisen synliggjort när det gäller kulturbranschen och kulturarbetarnas villkor, säger Linde Sjöstedt.
– Jag hoppas också att konventet ska bli ett tillfälle för oss alla att hämta kraft och blicka framåt. En av våra hashtaggar är just #Framåt! För 2022 ska vi vara tillbaka i Eskilstuna igen. Inte digitalt, men fysiskt.
Bakom Folk och Kultur står Länsteatrarna i Sverige, Länsmusikens Samarbetsråd och Länsmuseernas Samarbetsråd som tillsammans driver den ideella föreningen Kulturlyftet- Kultur i hela landet.
Konventet, som hölls första gången 2018 har utvecklats i samarbete med Eskilstuna kommun och Region Sörmland och engagerar flera hundra externa arrangörer, utställare och representanter från kulturlivet, politiken, myndigheter, organisationer och ideella sektor i landets 21 regioner.
Det första konventet, 2018, invigdes av dåvarande kulturminister Alice Bah Kunke. Vid det andra, 2019, medverkade då nyutnämnda kulturminister Amanda Lind och i februari i år, vid det tredje konventet, fungerade kronprinsessan Victoria som Folk och Kulturs officiella beskyddare.