När vi blivit hälsade välkomna och visade till vårt bord blir hela Krogpatrullen paff av hur stort matutbudet i menyn är.
Glöm avskalade matsedlar med säsongsmässiga råvaror och bara ett fåtal rätter – på Basmati kan man bläddra genom sida efter sida av spännande bengaliska maträtter för enkla priser, indelade i massor av underkategorier.
Här finns Tikka Masala-rätter, Balti-rätter och Korma-rätter. Det finns hela sidor tillägnade grönsaksrätter, grillrätter, fisk- och skaldjursrätter. För dem av oss som inte är skolade i de indiska och bengaliska köken är varje sida i menyn som en skatt av gastronomiska möjligheter, och bäst som man sitter där och försöker bestämma sig blir man avbruten en servitör som dundrar in och förser grannbordet med rykande fat av vitlöksdoftande härligheter.
Känslan: Vad är det där? Vi vill också smaka!
För den som är rådvill finns det (självsäkert nog av restaurangen) en hel sida i matsedeln tillägnad kökets rekommendationer. Vi bestämmer oss för att göra valet enkelt och uteslutande beställa från denna del. Basmati är enligt Tripadvisor den bästa restaurangen i Eskilstuna sett till stadsbornas egna betyg, så ett urval av restaurangens egna favoriter borde bli en bra grund att bedöma stället på.
Eskilstunaborna och Basmati-gänget har bra smak.
Den mat som bara några minuter efter beställning bärs in är som en käftsmäll, en explosion. Man äter ju även med ögonen, och till skillnad från liknande etablissemang som serverar varma högar i frigolitlådor är varje rätt omsorgsfullt (om än mycket enkelt) presenterad på vackra fat. Krogpatrullen gör inga försök att beställa enligt det klassiska trerättersformatet, utan hugger direkt in på de olika varmrätterna.
Basmatis lamm- och auberginegryta (165:-) är som en tröstande kram efter en arbetsdag fylld av utskällningar och missade deadlines. Lammet smälter i munnen och har en fin hetta, men det är efter auberginebitarna vi finner oss fiska med störst aptit. Denna svårtillagade grönsak serveras sammetslen, smörig och alldeles ljuvlig. Särskilt när den är uppskopad på en bit nybakad vitlöksnaan (35:-).
Där lammgrytan är len, het och kryddig är motsvarande Acharikyckling (159:-) syrlig, fräsch och frisk. Trots att de två rätterna ser identiska ut kunde smakprofilerna inte vara mer olika. Kycklingkuberna är på något sätt både möra och behagligt fasta på samma gång. Grönsakerna har en krispighet som liksom briserar i munnen och får oss att himla med ögonen. Ingen sönderkokt sörja här, inte.
De stora räkorna i Basmatis Narikel Chingri (169:-) är saftiga och milda. Serverade i en gryta med kokosmjölk, ingefära, cashewnötter och mandlar är det den rent kryddmässigt mest ömsinta av rätterna vi provar. Ett bra val för besökare som är lite blyga inför stark mat (och som inte sett för många dokumentärer om fiskeproblem).
Den bästa maten kommer dock från grillen.
Basmatis mixgrill (179:-) för tankarna till en rykande bengalisk eld. Den kommer in på ett gjutjärnsfat under en aggressiv rökpelare, så het att den ser ut att kunna självantända när som helst. Här finns tandoorimarinerad kyckling- och lammfilé, samt generöst med de stora räkorna vi redan smakat i grytan men som passar ännu bättre här. Det är grönsakerna på tallriken som överraskar mest. Särskilt den strimlade kålen smakar faktiskt barnsligt bra, karamelliserad, söt och dold under det bengaliska köttet.
Så vad dricker man till allt det här?
I vinparningens värld brukar man tala om kontraster eller likheter. Basmati har ingen enorm vinlista, men ett glas tyskt Riesling (90:-/glas) med sin lätta restsötma bryter av fint mot alla kryddiga inslag i maten.
Efter middagen är vi egentligen för mätta för dessert, men kan inte låta bli att prova en Kulfi med saffran och kardemumma (55:-). Tyvärr är denna indiska glass kvällens enda besvikelse, helt befriad från smak.
Trots vår totala känsla av mättnad efter desserten sneglar vi nyfiket på all mat som fortsätter rulla ut ur köket. I all sin enkelhet är Basmati en plats för komfort och en avslappnad matupplevelse. När vi lämnar restaurangen ser vi redan fram emot nästa besök.