Fokus på stämningen på nya Oskar's i Strängnäs

Anrika Brasserie Oskar Erikson har bytt ägare, meny och namn. Krogpatrullen Strängnäs har testat det nya konceptet på Oskar's.

Nyinrett i restaurang Oskars på Storgatan, som tidigare gick under namnet Brasserie Oskar Erikson.

Nyinrett i restaurang Oskars på Storgatan, som tidigare gick under namnet Brasserie Oskar Erikson.

Foto: Strengnäs Tidning

Recension2024-03-29 16:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Oskars, tidigare Brasserie Oskar Erikson, skulle sluta med sin lunchservering i samband med ägarbytet för några veckor sedan, kom som lite av en överraskning.

En nästan lika stor överraskning är det att kliva in i matsalen och se den nya inredningen i krogen på hörnet Storgatan/Hospitalsgatan.

Borta är de murriga trämöblerna, som i stället är utbytta mot färgglada tygstolar i en nu lite luftigare del av restaurangen. Andra halvan fortsätter i samma färgtema som tidigaremen ser mer ut att vara tänkt som en slags lounge-del och för tankarna till en hotellobby.

Det känns ovant, men kanske är det bara upp till besökaren att vänja in sig vid det nya.

Stämningen i lokalen är lugn, rent av mysig. Det kan ha att göra med att vårt sällskap är ett av totalt två i hela restaurangen. Under vårt drygt två timmar långa besök kommer det inte heller att bli fler. Det är synd, ett gemytligt folksorl hade passat perfekt till bakgrundsmusiken. Stämningen känns som gjord för en smygdejt eller förtroliga samtal ämnade för ett fåtal öron.

undefined
Hummersoppa med brödkrutonger, 115:-

Vi får ett varmt bemötande av vår servitör som berättar att vi lyckats tajma in en av de första kvällarna för restaurangens nya meny. Som konsekvens har inte alla råvaror hunnit komma än, som till exempel guldbraxen i den helgrillade fisken vi hunnit spana in oss på. Turligt nog ser andra alternativ på menyn också lovande ut.

Som förrätt tar vi in hummersoppa (115:-) och löjromstoast (155:-).

undefined
Löjromstoast med crème fraiche, rödlök och citron, 155:-

Hummersoppan är ganska salt med en stor mängd räkor, men tyvärr uteblir smaken av just hummer.

Löjromstoasten är en hyfsat spartansk historia till såväl utseende som smak. Inget fel på smakerna i sig, men inte heller något speciellt.

Vi fick aldrig chans att provsmaka vinet innan det serverades, men den smöriga chardonnayn passar trots allt helt okej till förrätterna. Glaset var dessutom välfyllt.

Till huvudrätt prövar vi rätten ugnsbakat lammlägg med rödvinssås och tryffelpotatis (265:-) och filé Oskar med choronsås och duchessepotatis (355:-). Vi beställer också in den enda vegetariska huvudrätten på menyn: en risotto toppad med morötter, sparris och broccoli (155:-).

undefined
Filé Oskar med choronsås och duchessepotatis, 355:-
undefined
Duchessepotatis, tillbehör till filé Oskar.

Lammlägget är fint tillagat och faller av benet vid minsta kontakt från gaffeln. Dessvärre är köttet i sig rätt smaklöst. Lite mer schvung hade helt klart varit önskvärt.

Filén är även den mjuk och kräver inte någon köttkniv för att ta sig igenom. Ovanpå köttbiten ligger en hummerklo som tillbehör, som visar sig vara det segaste på hela tallriken. Kanske hade den lämpat sig bättre som smaksättare i hummersoppan? I den här serveringen hade det emellertid varit klokast att låta den ligga kvar som prydnad. Köttet i sig är dock smakrikt och kryddat, men är nästan godare utan den lite väl söta choronsåsen. Rödvinssåsen har en lite rökig underton som gifter sig bättre med filén.

undefined
Ugnsbakad lammlägg med rödvinssås och tryffelpotatis, 265:-

Så var det risotton. Den varken ser ut eller är särskilt krämig och har en ingredienslista som verkar ta slut vid parmesan. Det är svårt att se hur en vegetarian skulle bli nöjd – eller mätt – med det här som sitt enda alternativ bland huvudrätterna.

undefined
Risotto med sparris, morötter och broccoli, 155:-

Kvällens höjdpunkt blir i stället efterrättsvåfflan med grädde, sylt och bär (115:-). Norra Europas kanske frasigaste våffla försvinner i ett nafs. Hallonen som serveras till är dessutom chockerande smakrika för att vara fel säsong.

Vårt sällskap har trevligt på Oskar's, tack vare bra bemötande, men vi hoppas att köket finslipar menyn en aning till vårt nästa besök.

undefined
Våffla med grädde och sylt, 115:-
Oskar's

Mat: 3 av 5

Miljö/stämning: 4 av 5 

Service: 3 av 5

Prisvärdhet: 3 av 5

Karta: Oskars