Politiker vägrar romska barn skolskjuts

I sin skildring av en grupp italienska romer i en by utanför Milano blottar Hanna Heilborn Italiens aggressiva politiska utveckling.

"Rosornas by" handlar om en romsk familj i Italien och deras fem år långa kamp för att barnen ska få skolskjuts.

"Rosornas by" handlar om en romsk familj i Italien och deras fem år långa kamp för att barnen ska få skolskjuts.

Foto: Giovanni Hanninen/Folkets Bio

Recension2023-04-13 11:57
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Rosornas by

Visas på: Bio

Medverkande: Dijana Pavlović, Aldo Deragna, Licia Breidic

Regi: Hanna Heilborn

Speltid: 87 min

Betyg: 4

Det finns en lag i Milano som säger att alla barn som bor mer än tre kilometer från skolan har rätt till skolskjuts. Men bussen har slutat stanna vid det som heter Rosornas by. De romska familjer som bor där har investerat alla sina pengar i husen, men när den högerextrema politikern Matteo Salvini (numera inrikesminister) viftar med en leksaksbulldozer i tv och lovar att alla "romska läger" ska rivas, vet familjerna att värre saker väntar än indragen skolskjuts.

Svenska filmaren Hanna Heilborn har genom sin kontakt med den romska aktivisten Dijana Pavlović följt en familj i deras vardag och politiska kamp under fem års tid. Det är visserligen fem oroliga år, men vi påminns också om att det politiska förtrycket har varit en följeslagare längre än så – som i scenen där några personer besöker ett minnesmonument över de romer som föll offer för koncentrationslägren.

Skolbussen är – i väldigt direkt mening – barnens biljett in i samhället och ut ur utanförskapet, och därför ett drabbande motiv. Hanna Heilborn har hittat en välavvägd balans mellan personporträtt som aldrig känns påträngande och en högst relevant inblick i Italiens antiziganism och förfärande politiska utveckling. I all sin stillsamhet blir filmen en brännande reflektion över byråkratiskt våld och dess praktiska implikationer.