Show
"Mänskligheten – föreställningen om oss själva"
Av och med Fredrik Lindström
Lokomotivet, Eskilstuna
Många hade väntat länge på att få se Fredrik Lindström på hemmaplan. Föreställningarna i Eskilstuna har skjutits fram flera gånger på grund av pandemin, men Eskilstunaborna behöll sina biljetter, och på söndagen var det alltså dags. Förväntningarna var minst sagt höga.
Fredrik Lindström tycktes tagen av gensvaret och genuint ödmjuk inför uppgiften att starta om sin stora turné som alltså legat i malpåse i drygt ett och ett halvt år.
Föreställningen handlar om mänskligt beteende, vad som skiljer oss från djuren, hur vi styrs av våra känslor och vad som händer med oss när vi ska fatta beslut, dricker oss fulla eller försöker närma oss någon vi attraheras av. Fredrik Lindström tar avstamp i evolutionen och i vår hjärna.
Med hjälp av mäktiga visuella effekter och smart grafik bjuder Lindström på många skratt och massor av igenkänning, men också hisnande historiska perspektiv och aha-upplevelser.
Själv hade jag aldrig tänkt på min och mina medmänniskors existens som vinster i ett gigantiskt lotteri, så osannolika att det vore mer sannolikt vi inte finns än att vi faktiskt gör det.
Men mest är showen rolig. 90 minuter bara flyger i väg.
Allra roligast är det när han tar publiken med på en visning av en homestagead villa där vi mer än gärna lurar oss själva att vi ska kunna börja ett nytt, mysigare liv bara för att det luktar kanel, är välstädat och finns tre champagneflaskor i kylen. Många skrattar också läppen av sig när Fredrik Lindström reder ut hur det går till när man går på krogen med avsikten att ta "en öl" och det hela slutar med att man druckit tolv öl och nu står i begrepp att bjuda okända personer på efterfest hemma i lägenheten klockan 05.30 på morgonen.
Men "Mänskligheten" vore förstås inte lika underhållande om det inte fanns allvar i botten. Fredrik Lindström knyter ihop säcken genom att peka på att alla människor har knäppa tankar och känner känslor som det nog är bäst att omvärlden aldrig får kännedom om.
Det är okej, säger Fredrik Lindström. Det är våra handlingar som räknas och kan påverka andra människor, och dem kan vi styra över.