Det finns pizza och så finns det pizza. Det vet alla som har testat en seg och saftig napolitansk pizza bakad på ett finmalet "tipo 00-mjöl" av vete, toppad med San Marzano-tomat och andra genuina råvaror som fior di latte (ett finare ord för mozzarellaost), nduja, parmaskinka eller kronärtskocka och gräddad på hög värme i en vedeldad ugn.
Gott som tusan, men framför allt har dessa fin-pizzor genererat nya restauranger som hänger sig åt att förfina den italienska pizzakonsten på svenskt vis – ofta på landsbygden. Och en av dem finns alltså sedan några år tillbaka i den spektakulära bruksmiljön i Hälleforsnäs.
Krogpatrullen anländer till den Femhundragrader, som är inrymd i en före detta lågprisbutik för kläder, en timme efter kontorstid en smällhet vardagskväll i juni.
Glöm alla tankar om ful låda av korrugerad plåt – den här pizzerian är en av Sörmlands snyggaste restauranger. Vi sätter oss på den skuggiga uteserveringen med utsikt över området. Den ruffiga och coola omgivningen i ett nerlagt järnbruk gör pizzautflykten till en större upplevelse än bara maten.
Vi är hungriga som få och bestämmer vi oss för att gå rakt på varsin pizza.
Till det dricker vi läskande citronläsk, massor av vatten och husets röda vin som personalen rekommenderar till en av pizzorna.
Vegetarianen i sällskapet är nöjd. Det finns mycket att välja på och valet faller till slut på "Grillad kronärskocka" (195 kronor), som även är toppad med bland annat parmesan och champinjoner. Pizzan bjuder på ett brett smakspektrum och en närmast perfekt konsistens, vilket vegetarianer inte är bortskämda med på pizzor som ofta är både slabbiga och smaklösa.
Nduja är en sorts stark, rökt och bredbar salami från Kalabrien. Supergod på pizza och självklart har Femhundragrader en Nduja-pizza på menyn (195 kronor). Den infriar alla våra förväntningar och kvalar in som kvällens bästa rätt. Fem i betyg på den!
Pigasso heter en av Femhundragraders nyaste skapelser, det är en tomat- och mozzarellapizza toppad med bresaola och svensk prosciutto. Fina råvaror rakt igenom, och en god pizza för den som inte vill ha så fet mat. Pris runt 200 kronor.
Den fjärde pizzan vi testar heter Peperoni (195 kronor) och är toppad med stark korv. Den är fet och har den tjocka kanten gör att fyllningen grötat ihop sig lite i mitten. Det drar ner betyget lite, men tallriken töms ändå – för det är ju så gott att doppa brödkanterna i den flottiga tomatsåsen som blir kvar på tallriken.
Frågan om vi har just har ätit de godaste pizzorna i Sverige är omöjlig att besvara, men de kvalar definitivt in på en topplista.
Servicen är opretentiös, personlig och bra. Sällskapets citronläskentusiaster noterar att serveringspersonalen har koll på att flaskorna mår bra av att vändas ett par gånger innan de öppnas för att få bort eventuellt sediment i botten. Och när vi beställer crème brulee (145 kronor) till dessert, levereras de med ett härligt knastriga lock av bränt socker. Den som väljer glass till dessert (45 kronor) hämtar själv en burk i frysen.
Vi gillar den här krogen och upplevelsen, utom på en punkt. Värmen gör att en i sällskapet bara måste testa en av Femhundragraders drinkar och beställer en piña colada (155 kronor). Den är besk och stark och faktiskt helt odrickbar. Vi tror att ett misstag måste ha skett, eftersom allt annat varit så bra.
Därför kommer vi att åka hit igen – och kanske kombinera utflykten med ett besök i bruksområdets unika ostbutik, kolla in Kolhusteatern eller en vandring runt sjön Bruksdammen.