Det finns pizza och sÄ finns det pizza. Det vet alla som har testat en seg och saftig napolitansk pizza bakad pÄ ett finmalet "tipo 00-mjöl" av vete, toppad med San Marzano-tomat och andra genuina rÄvaror som fior di latte (ett finare ord för mozzarellaost), nduja, parmaskinka eller kronÀrtskocka och grÀddad pÄ hög vÀrme i en vedeldad ugn.
Gott som tusan, men framför allt har dessa fin-pizzor genererat nya restauranger som hĂ€nger sig Ă„t att förfina den italienska pizzakonsten pĂ„ svenskt vis â ofta pĂ„ landsbygden. Och en av dem finns alltsĂ„ sedan nĂ„gra Ă„r tillbaka i den spektakulĂ€ra bruksmiljön i HĂ€lleforsnĂ€s.
Krogpatrullen anlÀnder till den Femhundragrader, som Àr inrymd i en före detta lÄgprisbutik för klÀder, en timme efter kontorstid en smÀllhet vardagskvÀll i juni.
Glöm alla tankar om ful lĂ„da av korrugerad plĂ„t â den hĂ€r pizzerian Ă€r en av Sörmlands snyggaste restauranger. Vi sĂ€tter oss pĂ„ den skuggiga uteserveringen med utsikt över omrĂ„det. Den ruffiga och coola omgivningen i ett nerlagt jĂ€rnbruk gör pizzautflykten till en större upplevelse Ă€n bara maten.
Vi Àr hungriga som fÄ och bestÀmmer vi oss för att gÄ rakt pÄ varsin pizza.
Till det dricker vi lÀskande citronlÀsk, massor av vatten och husets röda vin som personalen rekommenderar till en av pizzorna.
Vegetarianen i sÀllskapet Àr nöjd. Det finns mycket att vÀlja pÄ och valet faller till slut pÄ "Grillad kronÀrskocka" (195 kronor), som Àven Àr toppad med bland annat parmesan och champinjoner. Pizzan bjuder pÄ ett brett smakspektrum och en nÀrmast perfekt konsistens, vilket vegetarianer inte Àr bortskÀmda med pÄ pizzor som ofta Àr bÄde slabbiga och smaklösa.
Nduja Àr en sorts stark, rökt och bredbar salami frÄn Kalabrien. Supergod pÄ pizza och sjÀlvklart har Femhundragrader en Nduja-pizza pÄ menyn (195 kronor). Den infriar alla vÄra förvÀntningar och kvalar in som kvÀllens bÀsta rÀtt. Fem i betyg pÄ den!
Pigasso heter en av Femhundragraders nyaste skapelser, det Àr en tomat- och mozzarellapizza toppad med bresaola och svensk prosciutto. Fina rÄvaror rakt igenom, och en god pizza för den som inte vill ha sÄ fet mat. Pris runt 200 kronor.
Den fjĂ€rde pizzan vi testar heter Peperoni (195 kronor) och Ă€r toppad med stark korv. Den Ă€r fet och har den tjocka kanten gör att fyllningen grötat ihop sig lite i mitten. Det drar ner betyget lite, men tallriken töms Ă€ndĂ„ â för det Ă€r ju sĂ„ gott att doppa brödkanterna i den flottiga tomatsĂ„sen som blir kvar pĂ„ tallriken.
FrÄgan om vi har just har Àtit de godaste pizzorna i Sverige Àr omöjlig att besvara, men de kvalar definitivt in pÄ en topplista.
Servicen Àr opretentiös, personlig och bra. SÀllskapets citronlÀskentusiaster noterar att serveringspersonalen har koll pÄ att flaskorna mÄr bra av att vÀndas ett par gÄnger innan de öppnas för att fÄ bort eventuellt sediment i botten. Och nÀr vi bestÀller crÚme brulee (145 kronor) till dessert, levereras de med ett hÀrligt knastriga lock av brÀnt socker. Den som vÀljer glass till dessert (45 kronor) hÀmtar sjÀlv en burk i frysen.
Vi gillar den hÀr krogen och upplevelsen, utom pÄ en punkt. VÀrmen gör att en i sÀllskapet bara mÄste testa en av Femhundragraders drinkar och bestÀller en piña colada (155 kronor). Den Àr besk och stark och faktiskt helt odrickbar. Vi tror att ett misstag mÄste ha skett, eftersom allt annat varit sÄ bra.
DĂ€rför kommer vi att Ă„ka hit igen â och kanske kombinera utflykten med ett besök i bruksomrĂ„dets unika ostbutik, kolla in Kolhusteatern eller en vandring runt sjön Bruksdammen.