Vällagat och gemytligt på kroggatans senaste tillskott

Mitt på Eskilstunas kroggata har en ny restaurang öppnat. I sociala medier har tonen hos invånarna varit skeptisk till konceptet. Det är därför med ovanlig spänning som Krogpatrullen kilar ned till Nybrogatan 3 för att testa Kasai kitchin och dess många smaker från det stora, asiatiska köket.

Mix Box, 169:- för åtta bitar.

Mix Box, 169:- för åtta bitar.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2023-10-27 14:49
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bit innanför entrén blir vi uppmanade att invänta hovmästare. I lokalen observerar vi yngre kompisgäng på aw-firande, familjer på middag och ett och annat kärlekspar tête-à-tête över borden. Belysningen är dämpad, musiken har puls och en bit från baren skymtar vi ett dj-bås.

Efter en stund blir vi bemötta av en artig servitör som visar vägen till ett mysigt bord med utsikt mot gatan.

Matsedeln på Kasai innehåller många kluriga ord som för den som är obevandrad i den enorma asiatiska gastronomin. Izakaya, robata, nigiri och mochi är några exempel. Vår servitör reder snabbt och proffsigt ut alla frågetecken. Känslan: kul att lära sig något nytt!

På Kasai kitchin finns sushiserveringar i olika storlekar, smårätter, varmrätter och ett urval anrättningar direkt från grillen. Krogpatrullen väljer att beställa från menyns samtliga delar. Itadakimasu!

Kasais mix box med olika sushivarianter (169:- för åtta bitar) är en blandning av fräscha lax- och tonfiskrullar med små, kryddiga klickar emulsionssåser. Laxnigirin är något mindre än vad vi är vana vid, men smaken är det inget fel på. Som helhet är det här en trevlig och väl utförd sushitallrik – men att det friterade riset är kylskåpskallt är oacceptabelt.

undefined
Mix Box, 169:- för åtta bitar.

Vi prövar även en större sushirulle, crispy shrimp roll (179:- för tio bitar).

Krogpatrullen blir nostalgisk.

Under sina hundår – långt innan journalistutbildningar och tidningsjobb – försörjde sig delar av Krogpatrullen faktiskt genom att arbeta i asiatiska kök inte alls olika det på Kasai.

Därför är det med viss erfarenhet som vi kan säga att det är en särskilt svår uppgift att på ett snyggt och välsmakande sätt rulla in friterade ingredienser i en risrulle med noripapper. På Kasai är hantverket fint. Tyvärr är det med sorg som vi konstaterar att det däremot inte finns någon spännande temperaturskillnad mellan riset, tången, tonfisken och räkorna – vilket för oss förstör hela idén med den här typen av futomaki.

undefined
Crispy shrimp roll, 179:-

På temat fisk testar vi även en ljuvlig laxtartar (95:-) med frasiga, heta rispapper. Passar bra till en kall Wisby lager (alkoholfri, 78:- för 33 cl) och ännu bättre till en skvätt söt Toyokuni jumnai sake (96:- för sex centiliter). Däremot finner vi rätten slarvigt och platt presenterad.

undefined
Laxtartar, 95:-

Från izakaya-menyn (som kan översättas till "kvällspub") testar vi sweet crispy chicken (85:-) och blir snabbt förälskade. Äntligen! En restaurang som valt att servera friterad kyckling med ett krispigt yttre och ett saftigt inre som inte bara är fryspackat halvfabrikat. Att avnjuta denna härliga bit komfortmat med en fräsch servering smashed cucumber (45:-) och en kall öl är en riktig upptäckt. Kanpai!

Från grillen (rätt gissat – "robata" på japanska) väljer vi ett par saftiga och rökiga grillspett av nöt (119:- paret). Jämfört med de lätta och fräscha smakerna i fiskrätterna är det här en punchigare och mer umamirik uppevelse. Särskilt gott med den heta chilimayon.

Kasai kitchin har även tillägnat en del av menyn till varmrätter.

Vi provar en spicy miso ramen (139:-).

Här känner vi viss ambivalens inför resultatet.

Nudlarna är perfekt tillagade och har god spänst. Misobuljongen har skön hetta och behaglig sälta, men känns något tunn. De generösa kuberna av krispigt fläsk smakar smaskens, men det sojamarinerade ägget är tyvärr för surt för vår smak och inte alls sådär krämigt och milt som vi hoppats (och som rättens hetta skulle mått bra av).

undefined
Spicy miso ramen, 139:-

Efteråt konstaterar vi att vi ätit oss fullkomligt proppmätta (för en rimlig peng, dessutom) och väljer att avstå från desserterna.

Istället tillbringar vi en stund i stilla kontemplation över detta nya tillskott på Eskilstunas kroghimmel. Vi tänker på de griniga kommentarer vi läst i sociala medier från folk som säger att de minsann inte tänker äta på en restaurang med "konstig mat", "fel språk" och "dålig belysning".

Nähä, Svensson.

Stanna hemma och ät pulvermos, då.

För Krogpatrullens del kan vi tveklöst säga att vi upptäckt en ny favorit. En restaurang som vågar pröva på något annorlunda än oxfilépasta med grädde. En restaurang som dessutom – hemska tanke! – välkomnar de Eskilstunabor som kanske faktiskt inte talar svenska.

För oss är Kasai kitchin precis den typ av krog som stan i allmänhet (och kroggatan i synnerhet) behövde.

Kasai Kitchin

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 5 av 5