Gästgifveriets "lilla" julbord, 295:-
I den anrika miljön på Köpmangatan 68 blir vi hjärtligt bemötta med varm glögg i pappmugg redan i kapprummet. Krogpatrullens besök äger rum under en onsdag, eftersom Gästgifveriet under onsdagar serverar ett lite mindre julbord än vanligt – till det facila priset om 295 kronor. Då ingår även ett musikquiz, där temat för quizet skiljer sig från onsdag till onsdag.
På väg upp från kapprummet till matsalen är vi fundersamma. Ett "litet julbord" kan ju faktiskt betyda vad som helst. Och för det låga priset kanske vi inte borde förvänta oss mycket mer än Mamma Scan och Abba?
Men där har vi fel.
Som vi har fel!
Faktum är att Gästgifveriets lilla julbord varken är litet i smaken eller i storleken. Visst, här finns inte hundra sorters sill. Men både den löksill och romsill som vi finner är av mycket hög kvalité, märkbart hemgjord och vackert presenterad.
Här finns smaskig varmrökt lax, tjusiga ägghalvor, en Janssons som heter duga, prinskorv och fina, hemmarullade köttbullar. Bäst av allt: här finns vid Krogpatrullens besök en ljuvlig gryta med stuvad grönkål. Man blir rörd över omtanken med vilken kocken fixat allt – särskilt med tanke på den låga prislappen.
På efterrättsbordet finner vi både pepparkakor, smågodis och en fräsch och citrusig ris à la Malta. Inget enormt utbud. Men ärligt talat – vem orkar äta sjutton sorters godis efter ett helt julbord?
Under vår middag konstaterar vi att om man ska kunna konkurrera med Gästis och samtidigt ta dubbelt så mycket (eller mer) betalt så krävs det att man erbjuder något riktigt speciellt.
Vilket för oss in på nästa julbord i årets test...
Jernberghska, 725:- (tisdag-lördagspris)
Det är något visst med miljön i Rademachersmedjorna.
Visst, det är mysigt på sommaren.
Men när smedjorna är iförda vintrig julskrud i form av ett par tjocka decimeter snö med tillbehörande istappar som hänger likt smycken är känslan att hela området liksom byggdes för mysiga decemberbesök.
Även här får vi glögg i foajén. Denna gång i vackert porslin med mandlar och russin – en tydlig uppgradering från Gästis. Men så kostar ju kalaset mer än dubbelt så mycket också.
Och ja, i matsalen finner vi nog faktiskt typ dubbelt så många rätter som på Gästis.
Krogpatrullen börjar med att frossa i ett stort utbud sill. Bäst är en läcker, hemgjord matjessill och något så annorlunda som en pepparrots- och baconsill.
Galet, tänker ni nu.
Men nej, pepparroten bidrar med ett milt sting och baconsmaken finns mest där som en salt, lätt rökig och mycket välkommen eftersmak.
Här finns smarrig gubbröra, eleganta ägghalvor och både gravad, rökt och varmrökt lax. Jernberghskas stekta och inlagda strömming sticker ut, frisk och syrlig. I skaldjursväg finns både räkor och någonting så galet dekadent som ett helt fat gratinerade havskräftor. Mycket gott, förstås.
Innan vi hugger in på det varma inspekterar vi det kallskurna.
Lammfiol, julskinka, vildsvins- och älgstek blir mumsiga pålägg på det fina fröknäcket – kalv- och pressyltan likaså. Här finns också en läcker lever- och lantpaté för den som inte räds lite maffigare smaker. Missa inte heller cheddar- och mögelosten, två fina detaljer som passar bra på hårdbrödmackan.
På tal om maffigt.
Bland den varma maten finns en rejäl omelett med svampstuvning och en faktiskt helt eminent Janssons. Krispig ovanpå med bra tuggmotstånd i potatisen och fin sälta från ansjovisen. Sida vid sida med köttbullarna finns även en generös sats med möra och saftiga revbensspjäll. Kvällens favorit för köttätarna.
Men då höll vi på att glömma efterrättsbordet. Pepparkakor, knäck, ris à la Malta och chokladmousse trängs med fikonhalvor, julskum, lussebullar och annat sött. Man märker ganska snabbt var de där extra hundralapparna tar vägen under ett besök hos Jernberghska. Krogpatrullen vet att det i dessa bistra tider kanske inte är läge för alla att äta ett sådant lyxigt julbord när billigare och fullt godkända alternativ finns.
Men den som gör det kommer inte ångra sig.
Sundbyholms slott, 765:- (specialpris under vissa vardagar, annars 835:- eller som mest 895:-)
Det är stämningsfullt i sig bara att åka ut till Sundbyholms slott en iskall vinterkväll.
Himlen är svart men snön ligger ljus över åkrarna och träden. Från radion sjunger Jocke Berg just om att resa 500 mil i snön. Och väl framme vid parkeringen hägrar slottsrestaurangen upplyst i rött en bit i fjärran. Utanför brinner brasor och marschaller.
Innanför portarna är det varmt och gemytligt. Det har dukats upp med glögg och pepparkakor i foajén och stämningen är förväntansfull. Lokalen är stor och många har samlats för kvällens 18.30-sittning. Personal jäktar fram och tillbaka med brickor. Julklappar delas ut till de yngsta. Inne i matsalen har det inte sparats på krutet någonstans. Öppen eld, levande ljus, vita dukar och krispiga servetter.
Känslan: här är svansföringen betydligt högre än på både Gästis och Jernberghska.
Och redan vid en ockulär besiktning är själva buffén respektingivande. På Sundbyholms slotts hemsida skriver man att det under lång tid har kokats, gravats, rökts, syltats och bakats i köket inför årets julbord.
Det märks.
Redan efter de första turerna kan Krogpatrullen skriva under på att köksteamet på Sundbyholm vet vad de gör. Senapssillen är bäst i klassen. Men här finns även en uppiggande saffran- och äppelsill som en trevlig kontrast mot klassikerna.
Krogpatrullen uppskattar en fet och fast pepparmakrill, smakrik laxröra och en barnsligt god skagenröra. Vi smyger vid flera tillfällen tillbaka för ett par extra klickar av detta skolboksexempel på Wretmans klassiker.
Vi testar gravad lax med hovmästarsås – förvånansvärt smaklös – och kallrökt och varmrökt med romsås – smaskens! Här finns dessutom en inkokt variant och en varmrökt med honung och rosépeppar. Särskilt den sistnämnda är rolig och fräsch.
Precis som på Jernberghska golvas vi av det generösa utbudet gratinerade havskräftor. På Sundbyholms slott finns även sublima, gratinerade grönmusslor. Underbart med ett glas krispigt vitt eller en kall öl, och ingenting som brukar finnas hos mormor.
Bland det kallskurna ger vi högsta betyg till kökets kanelfläsk, fårfiol och lantpaté. Julskinkan bleknar tyvärr helt i detta sällskap. Men låt oss ge en eloge till Sundbyholms fröknäcke. Ett litet konstverk.
Bland den varma maten är topparna höga och dalarna låga.
Vi provar en fullständigt oinspirerad och grå brysselkål. Samtidigt charmas vi av en felfri gräddstuvad grönkål, frisk rödkål och en underbar julkorv. Även prinskorven och köttbullarna övertygar, men Sundbyholms tråkiga skolmatsals-Janssons kommer inte i närheten av den fempoängare som vi minns från Jernberghska. Även svampomeletten hamnar här i Jernberghskas skugga.
På Sundbyholms slott intas desserten i de mysiga källarlokalerna.
Här har man dukat upp ett gottebord av sjuhelsikes proportioner.
Det finns på tok för mycket för att Krogpatrullen ska kunna lista allt.
Ändå konstaterar vi förnöjt att det här trängs både after eight- och hallontryfflar, kladdkaka med nöttosca, mandelmusslor, saffransmasariner, hårda och mjuka pepparkakor, saffranspannacotta, chokladpudding, fudger, biscottis, struvor, karameller, julskum...
Listan fortsätter. Det är en galen godisfest. Men det känns också passande i paritet till det generösa julbordet.
En inte oviktig detalj i sammanhanget på Sundbyholm är hur många gäster de serverar. Krogpatrullen har inga exakta siffror, men vi konstaterar att det i matsalen trängs långt mycket mer gäster än i Jernberghskas mindre lokaler. Och att servera vällagad julmat åt hela kompanier av hungriga Eskilstunabor är ingen lätt uppgift – minst av allt i bufféform där de vackra presentationerna gång på gång förstörs och måste piffas upp.
Därför är vi både nöjda och imponerade när vi återvänder till den frusna parkeringen för att bege oss hemåt.
Betyg:
Bästa sillen:
- Sundbyholms slott
- Jernberghska
- Gästgifveriet
Bästa Janssons:
- Jernberghska
- Gästgifveriet
- Sundbyholms slott
Bästa köttbullarna:
- Sundbyholms slott
- Jernberghska
- Gästgifveriet
Bästa kallskuret:
- Jernberghska
- Sundbyholms slott
- Gästgifveriet
Bästa laxen:
- Sundbyholms slott
- Jernberghska
- Gästgifveriet
Bästa glöggen:
- Jernberghska
- Sundbyholms slott
- Gästgifveriet
Bästa julskinkan:
- Jernberghska
- Gästgifveriet
- Sundbyholms slott
Bästa korven:
- Sundbyholms slott
- Jernberghska
- Gästgifveriet
Bästa patéerna och syltan:
- Sundbyholms slott
- Jernberghska
- Gästgifveriet
Bästa kålen:
- Sundbyholms slott
- Gästgifveriet
- Jernberhska
Bästa dessertbordet:
- Jernberghska
- Sundbyholms slott
- Gästgifveriet