Krogpatrullen
Krogpatrullens medlemmar har många gånger passerat framför den stora byggnaden på Rademachergatan där Pinchos huserar. Men vi hade aldrig kunnat drömma om den värld som öppnar upp sig bakom restaurangens anonyma fasad.
Känslan när vi kliver in: wow!
Svinhögt i tak och med flera olika sektioner.
Innan vi vet ordet av det blir vi uppvaktade av en trevlig servitris som förser oss med gratis popcorn och visar oss till vårt bord.
Det råder en sorts cirkustema på Pinchos. Lamporna som hänger från taket har långa fransar. Det är mycket sammet, mycket färgglada tapeter med djungeltema och ur högtalarna skrålar hitlistans senaste. Krogpatrullen är typ ensamma om att inte ha med sig barn.
Namnet Pinchos kommer från spanska pintxos, en sorts tapasvariant från norra Spanien. Maten på restaurangen följer detta tema, men med ett viktigt undantag: smakerna är inspirerade av hela världen. En annan grej som gör att Pinchos känns annorlunda är att all beställning sker via gästens egen telefon.
Vi börjar med att beställa in en söt, syrlig och färgstark "Röda remmar"-drink (129:-) och en fräsch och snyggt presenterad alkoholfri mojito (65:-) – och kvällen kan börja.
Vi bestämmer oss för att beställa mat i två omgångar. När de första brickorna når vårt bord får en medlem i Krogpatrullen en aha-upplevelse. Portionerna är alltså så små!
Pinchos friterade blomkål (45:-) är små, frasiga buketter serverade med rökig, vegansk majonnäs. Inget att skriva hem om – smakar som McNuggets. Säsongens risotto (59:-) är vid Krogpatrullens besök serverad med kräftstjärtar. En simmig och grynig historia. Laxtartaren med friterade risnudlar (59:-) har skön balans mellan den feta fisken och den skarpa mison. Crispy taco roll (49:-) är en nästan oätlig, torr och het remsa av någon sorts bake-off-bröd. Bättre är Pinchos burrata (55:-), ett smakfullt miniknyte av krämig ost på en oljig bädd av sallad och körsbärstomater.
När våra tomma tallrikar burits iväg kikar vi åter på menyn. Det finns fortfarande så mycket att testa! Runtomkring oss sitter barnfamiljer och myser, och det ser faktiskt skönt ut – kidsen verkar älska konceptet.
Efter lite fundering bestämmer vi oss för att slå på stort och beställa in ännu mer än första vändan.
Halloumi fries (49:-) är barnsligt goda, salta klumpar friterad ost. Loaded fries (45:-) är pommes frites med extra allt. Pinchos tostada (45:-) är en fräsch, krispig och uppiggande anrättning med fina räkor.
Kökets gnocchi (45:-) är mjöliga degklumpar i ett hav av smält ost.
Skagenvåfflan (59:-) förvånar oss – en ljuvligt frasig våffla som har tillräckligt med attityd för att bära upp en krämig och helt godkänd skagenröra med bra dillsmak. Hamburgarna (55:- för köttvarianten, 59:- för den vegetariska) är tyvärr torra och tråkiga. Eller nej, det är faktiskt lite kul att de är så små.
Plankstek á la Pinchos (69:-) är en liten kub oxfilé med några klickar duchessepotatis och chilibea. Chicken popcorn (49:-) är en upprepning av den ovan beskrivna blomkålen, fast här med en tydlig prägel av den sötsura såsen. Kökets beef taco (49:-) är saftigt och trådigt kött med fräsch jalapeñomajonnäs och syrlig, picklad lök. Oxfilé- och tryffelpasta (65:-) går att hitta på nästan varje restaurang i Eskilstuna. Kockarna på Pinchos gör en habil variant.
Så till kvällens huvudakt – det 3D-printade "köttet".
Krogpatrullen är tidiga på den här bollen. Vid vårt besök erbjuds "köttet" endast serverat på Pinchos steak sandwich (75:-), men fler alternativ kommer tillkomma.
Vi sneglar på den lilla mackan. Den ser riktigt fin ut. "Köttbiten" ovanpå hade lätt kunnat vara ryggbiff.
Vi hugger in.
Tuggar.
Sneglar på varandra.
...Wow.
Det här är nog den godaste rätten av alla. Krogpatrullens köttätande medlemmar stirrar i misstro på "köttet", som faktiskt känns exakt som riktigt kött. Och Krogpatrullens vegetarianmedlemmar blir nästan illa till mods. De vill ju inte äta kött! Och ja, rent cerebralt kan de ju förstå att 3D-"köttet" inte utgör något undantag i deras diet. Men texturen och smaken är så lik riktigt kött att det nästan känns som att de fuskat.
Vi avslutar med en summer sundae (en helt vanlig glasskål med bär och maräng) och glass med chips (en variant av att doppa sina pommes i mjukglassen på McDonalds. 55:- styck).
När vi lämnar är det fortfarande fest vid barnborden runtomkring.