Italiensk superhjältefilm i kufisk vintageskrud

"Freaks out" är en fantasieggande och bisarr film för både cineasten och superhjältenörden.

Ett gäng cirkusartister letar efter en försvunnen cirkusdirektör i ett Rom ockuperat av nazisterna i den italienska filmen "Freaks out".

Ett gäng cirkusartister letar efter en försvunnen cirkusdirektör i ett Rom ockuperat av nazisterna i den italienska filmen "Freaks out".

Foto: Edge Entertainment

Recension2022-10-19 12:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fantasy/action

Titel: Freaks out

Visas på: Bio

I rollerna: Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto

Regi: Gabriele Mainetti

Speltid: 141 min

Betyg: 3

Fyra "freaks" – personer med speciella förmågor – jobbar på en cirkus i Italien. Under en föreställning bombas den. Året är 1943 och Rom är ockuperat av nazisterna. Cirkusdirektören inser att de måste fly och åker för att köpa Amerikabiljetter. Men han försvinner och de fyra artisterna beslutar att leta rätt på honom.

I Rom hamnar tre av dem, insektsdomptören, den magnetiska clownen och den hårige starke mannen (Chewbacca från "Star wars"?) på nazistiska Zirkus Berlin som leds av Franz. Den fjärde, den elektrifierade Martine, hamnar hos partisanerna, i en grupp bestående av funktionsvarierade.

Även Franz är en särling med tolv fingrar, grym och eterberoende. Under sina rus skådar han in i framtiden.

Handlingen i "Freaks out" balanserar mellan action, magisk realism och hallucinatorisk dröm. Den är därtill kryddad med blinkningar till kända scener i filmhistorien, från Fellinis "La strada" och Bertoluccis "1900" till Tarantinos "Inglourious basterds" och dagens Marvel-filmer.

Bland alla bisarrerier och visuella associationer utkristalliseras ändå ett underhållande äventyr. De som upplever sig vara utanför kan bli hjältar, bara de använder sin särbegåvning rätt, är budskapet.

Filmen är dock lång och ibland outhärdligt våldsam. Den närmar sig studentspexet med alla infall och anakronismer. Men dess bildrikedom fascinerar.