Royal oak – mer än bara öl, whiskey och rock

En middag på restaurang kan se ut på många olika sätt. Den kan vara planerad sedan länge. Den kan vara helt spontan. Och den kan ske under stunder då man bara behöver gömma sig undan världens alla problem ett slag, längst in i en bar.

Royal oak är en finkrog – på sitt eget sätt och för särskilda tillfällen. Om man inte räds den lite ruffa inramningen, tycker Krogpatrullen.

Royal oak är en finkrog – på sitt eget sätt och för särskilda tillfällen. Om man inte räds den lite ruffa inramningen, tycker Krogpatrullen.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna2023-09-29 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krogpatrullen

Royal oak i Eskilstuna är en sådan plats.

När Krogpatrullen nyligen besökte "Eken" var det i ett läge de flesta nog känner igen:

En lång och lite väl stressig arbetsdag har nått sitt slut. Klockan är strax efter fem. Och man känner... Ugh... Jag behöver något kallt att dricka och en bit mat.

När vi kliver in är det fortfarande lugnt i lokalen. På tv-skärmarna visas sport. Ur högtalarna spelas rockmusik på låg volym. En okulär besiktning av baren talar sitt tydliga språk: här är det öl som gäller, och kanske whisky.

Vi slår oss ned vid ett av fönsterbåsen med varsin kall (Falcon lager för 55:- under AW-timmarna och Brooklyn ipa, 82:-) och börjar kika på matsedeln – en meny som utformats efter ställets karaktär:

Här är det barmat av det rustikare slaget som gäller.

undefined
Falcon lager och Brooklyn IPA, 55:- (AW-special) samt 82:-

Medan vi funderar över vad vi vill äta beställer vi in en Midsommartallrik (105:-), Royal oaks tolkning av en bättre servering fredagschips med löjrom, gräddfil, rödlök och dill. Salt och fräscht till ölen.

Ansjovis med grillat bröd (95:-) är en enkel men trevlig anrättning som passar bra som aptitretare för sällskap som delar eller som en rejälare förrätt för en person.

undefined
Midsommartallrik, 105:-
undefined
Ansjovis med grillat bröd, 95:-

Kökets inlagda grönsaker (45:-) är den tröttaste av smårätterna – picklade rot- och kålsaker, varken mer eller mindre. Som helhet är vi dock överraskade över omsorgen som förrätterna serveras med. Den står i kontrast mot den okonstlade atmosfären och de många bananflugorna vid bordet.

Vid det här laget kan det vara värt att nämna att Royal oak delar kök med det intilliggande O'Learys, och att vissa rätter går att beställa hos bägge etablissemangen. Bland varmrätterna finns dock ett par unika Oak-anrättningar, vi siktar därför in oss på dem.

undefined
Inlagda grönsaker, 45:-

Steak sandwich (189:-) är en stor bit baguette som öppnats och fyllts med en saftig dos söt bbq-sås och strimlat kött. Den serveras ostgratinerad med pommes frites och bea. Den är ett monster, en käftsmäll, och ingenting för dig som försöker vara lite strikt med dieten. Men så presenteras den också på menyn under kategorin "the ultimate comeback", vilket i svensk översättning blir ungefär "den ultimata återställaren". Vi är beredda att hålla med.

undefined
Steak sandwich, 189:-

Caesarsalladen med räkor (169:-) är uppfriskande med sin fräscha dressing och krispiga sallat. Rätten står i stark kontrast till skogshuggarmackan. Även fish and chips (159:-) är en angenäm upptäckt – saftig fisk under ett frasigt lager panering som serveras med en len tartarsås, syrlig maltvinäger och pommes. Gott till ölen, som visst hunnit ta slut. En till? Ja, tack. Serveringspersonalen är både trevlig, snabb och uppmärksam.

undefined
Caesarsallad med räkor, 169:-
undefined
Fish & chips, 159:-

Bäst av varmrätterna är kökets Biff Rydberg (299:-). Knaperstekt potatis dansar med mjuk och söt lök, skarp pepparrot och ljuvligt möra tärningar oxfilé. En klassiker som riskerar att bara bli pyttipanna om kocken inte vet vad hen gör. På Royal oak är den en delikatess, och serveras till ett humanare pris än på finkrogarna.

Eller förlåt, det var slarvigt uttryckt.

Royal oak är en finkrog – på sitt eget sätt och för särskilda tillfällen. Faktum är att Krogpatrullen på många sätt älskar att förtära en enklare middag i den här typen av miljö. I takt med att Sverige blir mörkare och kallare – både i bokstavlig och bildlig mening – är Royal oak en ypperlig plats för att pusta ut en stund. Om man inte räds den lite ruffa inramningen.

undefined
Biff Rydberg, 299:-
Royal oak

Maten: 3 av 5

Service: 4 av 5

Miljö/Stämning: 2,5 av 5