Syndare i sommarsolen
Sommaren med Monika
Cmore, Draken Film
Ingmar Bergmans ljusstarka klassiker "Sommaren med Monika" (1953) är en rebellisk kärlekshistoria om Monikas och Harrys bravader på den lilla paradisön Sadelöga utanför Utö. Ett mästerverk som satte "det cinematografiska geniet" Harriet Andersson på stjärnkartan. I samband med den internationella premiären publicerades en omtalad artikel i Time Magazine med rubriken "Sin and Sweden", där ett varningens finger höjdes inför detta nordiska land som fullständigt spårat ur med sin lediga inställning till sex och samlevnad. Den svenska synden var född.
Kasia Syty
Ändlöst ryskt sommarlov
Summer
Doc Alliance
Vadim Kostrov räknades till rysk films framtidslöften innan Ukrainakriget tvingade honom i landsflykt. Den 25-årige regissören har hunnit regissera nio långfilmer, alla i gränslandet mellan dokumentär- och spelfilm. Kostrov riktar sin kamera mot marginaliserade subkulturer i Putins Ryssland och bilderna frammanar hopp ur ett nihilistiskt allmäntillstånd. "Summer" (2021) ingår i regissörens självbiografiska årstidssvit. I mättade högsommarbilder skildras en serie dåsiga sekvenser från ett sommarlov i Uralregionen. Regissörens åttaårige alter ego driver omkring i staden Nizhny Tagils utkanter tillsammans med den äldre halvsystern Christina. Känsligt destillerar filmen det planlösa kringflackande som åtminstone utmärkte min barndoms tillsynes ändlösa sommarlov.
Kim Ekberg
Föräldralös flickas sommar
Summer 1993
Draken Film
Den svenska biopubliken kanske fick upp ögonen för Carla Simón i samband med premiären av "En persikolund i Katalonien" i höstas – men hennes mer förbisedda debutfilm "Summer 1993" (2017) är den verkligt fulländade. Sexåriga Frida har förlorat sina föräldrar i 1990-talets AIDS-epidemi och tillbringar sommaren hos sin morbrors familj. De vuxna försöker tappert få henne att känna sig välkommen, men Frida är sluten och bångstyrig. Simón har en alldeles särskild förmåga att skildra barndomens sköra känslovärld och svårtolkade överlevnadsstrategier – och gör det med betydande empati och emotionell intelligens. Som debutfilm är den aktningsvärd, som barndomsskildring är den smärtsamt precis.
Sonya Helgesson Ralevic
Sprickor i skärgårdsidyllen
Paradistorg
Draken Film, Triart Play
Gunnel Lindblom regidebuterade 1977 med "Paradistorg". Sämre förutsättningar kunde hon ha haft; manus skrev hon med Ulla Isaksson. Producent var självaste Ingmar Bergman. Filmen handlar om två äldre väninnor, Katha (Birgitta Valberg) och Emma (Sif Ruud). Historien utspelas i en grosshandlarvilla i skärgården, där Kathas familj samlas varje sommar. Detta är dock ingen solskenshistoria, tvärtom tecknas en pessimistisk bild av framför allt barnen. Vid premiären beskylldes filmen för att vara reaktionär. Revanschen kom i Cannes, där Lindblom gjorde succé. En riktigt skarp vänskapsskildring.
Miranda Sigander
Sommarbarn tinar frusen själ
Den bästa sommaren
Viaplay, HBO Max
Platsen är Molkom och året är 1958. Två barn utan föräldrar hamnar hos en trumpen begravningsentreprenör över sommaren. Det blir ett möte som kommer att få stora följder. Ulf Malmros film från år 2000 är lätt klichéartad men fungerar fint eftersom den är så varm och medryckande att man struntar i det som känns förenklat och publiktillvänt. Med sitt underspel får Kjell Bergqvist till en man som har fastnat i sin egen sorg, men som tinas upp av de båda barnen. Han är fint sekunderad av de unga skådespelarna Rebecka Scheja (senare ena halvan av Rebecca & Fiona) och Anastasios Soulis. Lägg till Cecilia Nilsson som lärarinna på landsbygden. Och sommaren spelar förstås sin roll mycket bra.
Björn G Stenberg
Kärleksdrama i karamellfärg
Moonrise Kingdom
Draken Film
Ett scoutläger sommaren 1965 är utgångspunkt för en humoristisk och romantisk allåldersberättelse. Två tolvåringar beslutar sig för att rymma tillsammans och leva i vildmarken. Men en storm närmar sig. De vuxna omkring dem är mer eller mindre knasiga allihop. Barnen visar sig stå för förnuftet gällande hur man hanterar kärleken och livet. Det är lätt skruvat och oemotståndligt gestaltat. I Wes Andersons älskvärda och retrodoftande film från 2012 samlas en stjärntät ensemble, med bland andra Edward Norton, Tilda Swinton och Bruce Willis. Ett äventyr som kan förgylla den regnigaste sommardag.
Susanne Sigroth Lambe
Minimalistisk anti-semester
Passing summer
Doc Alliance
Hur tillbringas sommaren av den som ogillar semesterresor, undviker solen och dessutom har en pappa som ligger för döden? I sin minimalistiska "Passing summer" från 2001 undersöker den tyska regissören Angela Schanelec frågan genom arkitekturstudenten och den aspirerande författaren Valerie. Resultatet är ett verk med en exakt känsla för vardagens rytm, mer än något annat intresserad av tillvarons mellanrum. Här skildras hur blickar möts och vinden blåser genom träden i en park. Hur människor kommer samman och glider ifrån varandra. En sommarfilm som ger föraningar om hösten.
Johannes Hagman
Surfande skurkar
Point break
Viaplay, SF Anytime
Kathryn Bigelows 1990-talsaction har egentligen allt en sommarfilm behöver. Kaliforniska sandstränder, en Red Hot Chili Peppers-medlem i en biroll och en ung FBI-agent (Keanu Reeves) med uppdrag att infiltrera surfare som har blivit bankrånare. Remaken var en fruktansvärd historia, så var säker på att du strömmar originalet från 1991, där färskingen Johnny Utah (Reeves) poserar som en misslyckad footballspelare för att bli vän med ett gäng kriminella surfare, kända som "The ex presidents". Desto närmare Utah kommer sanningen, ju mer känner han sig dragen till surfarnas anti-auktoritära och frihetssökande filosofi. En banbrytande actionfilm och en topp i Bigelows karriär, trots hennes många andra mästerverk som "The hurt locker" och "Strange days".
Kristoffer Viita