Hade för egen del aldrig haft koll på de puniska krigen om inte magister Ödqvist blivit som besatt när han drog igång om Hannibals elefanter. Eller ens noterat att det funnits två Roosevelt utan magister Gustafsons inlevelse när han berättade om den excentriske Ted: ”He wanted to be the bride of every wedding and the corpse of every funeral”.
Båda opererande inom ramen för obligatorisk undervisning.
Men två historienördar som möts av frivilligt fullsatt salong, jubel och applådåskor innan de ens visat sin första overhead-bild?
Gymnasielärare som får skriva autografer och bli selfie-fotograferade tillsammans med kunskapstörstande följare?
Publik som betalar för att bli förelästa om franska 1700-talsfilosofer och Edmund Burke på ledig tid en fredagskväll?
Hur apart känns inte det i en tid när påstås att vi inte orkar annat än att hänga i Netflix-sofforna och mest intresserar oss för att bli bekräftade på Insta och Fejan?
Att bevista Historiepodden live är helt enkelt en mycket märklig upplevelse. Utan mer rekvisita än dator och läsplatta sjunker Daniel Hermansson och Robin Olovsson ned i soffa och fåtölj och sätter igång. Temat är konspirationer och konspirationsteorier och det märks tydligt att publiken tillhör Historiepoddens stora lyssnarskara. Adjunkterna hinner knappt avsluta första meningen innan det fnissas i bänkarna. Ändå är det emellanåt ganska torra fakta som levereras.
Om jesuitprästen Augustin Barruel och hans konspirationsteori om den franska revolutionen. Om ”Sion den vises protokoll” som eldade på antisemitismen. Om ubåtars framfart i Horsfjärden. Om flertalet konspirationsteorier knutna till det plan som 1961 störtade i Zambia med FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld ombord. Och om Martha Mitchell-effekten. Aldrig hört talas om Martha? Googla! Det är det värt...
Visst är det populärhistoria de sysslar med, men knappast kryddad med ljusshower och bensprattel. Eller ens några klipphängare och knorrar. Tvärtom är Hermansson/Olovsson petiga med årtal och realia.
Så vad är nyckeln? Tja, de troliga tricken är dels deras underhållande tjafsande med varandra, dels att de själva är så besjälade och brinner för de historier de berättar. Det är en besatthet som smittar av sig.