Dikt med räckvidd: Influencer som delar poesi på nätet

Det började med en poesiuppläsning för ett 30-tal åhörare. Nu når Ulf Sundblads dikter tiotusentals läsare varje vecka via sociala medier.

Poet och författare. Ulf Sundblad har både doktorerat i litteraturvetenskap vid University of London - och lett Svenska Frälsningsarmén.

Poet och författare. Ulf Sundblad har både doktorerat i litteraturvetenskap vid University of London - och lett Svenska Frälsningsarmén.

Foto: Eva Axelsson

Sociala medier2021-10-11 19:18

På torsdag, den 14 oktober berättar han som sitt liv och författarskap i Fristadskyrkan i Eskilstuna - i just den församling där han själv en gång tjänstgjorde som ung kårledare på 1970-talet.

Influencer - så kan man utan vidare kalla 77-årige poeten, litteraturdoktorn, teologen och frälsningssoldaten Ulf Sundblad. För hans projekt Dikt idag engagerar uppemot 100 000 läsare varje vecka inte bara i Sverige utan också i USA, Norge, Finland och England.

Lördag betyder utlägg av en ny dikt på nätet - som i sin tur delas vidare i en rad olika grupper och plattformar. Hans egen förklaring till hur hans poesi fått så stor spridning låter enkel:

– Jag läste dikter på ett möte 2014 och efteråt kom ett antal ur publiken och ville att jag skulle mejla över min poesi. Till en början handlade det om 35-40 mejl i veckan. Men det växte hela tiden och blev till slut ohanterligt. Så jag lade ut dikterna på nätet istället.

Och så har det fortsatt under sju år vid det här laget. Ibland blir det nyskrivet, ibland plockar Ulf Sundblad fram något ur sin tidigare produktion.

– Jag har en ganska stor bunt ligger. 

Och inte bara i skrivbordslådan för Ulf Sundblads författarskap omfattar minst ett 20-tal böcker i olika genrer. Flera av dem i litteraturvetenskap, det ämne han doktorerat i vid University of London. I "Sagor från Canterbury" tolkar han Geoffrey Chaucer epos och i "Bortom Shakespeare" undersöker han var den gode William knyckt sina historier.

– För de flesta berättelserna hade cirkulerat länge i gamla engelska krönikor. Det gäller såväl "Romeo och Julia" som "Hamlet" och "Kung Lear". Shakespeare gjorde precis som alla andra: Lånade och förlade historierna till sin egen tid. 

Och doktorsavhandlingen?

– Den gick igenom något så torrt som kristen förlagsverksamhet, säger Uf Sundblad som efter studierna i Lund och London valdes till ledare för Svenska Frälsningsarmén och även varit verksam som förlagschef. 

undefined
Ulf Sundblad lägger alltid undan sina dikter ett halvår innan han bestämmer sig för att publicera dem eller inte. "En del åker sedan i papperskorgen, andra använder jag".

Hans senaste utgivning var lyriksamlingen "Gå med mig" med förord av Strängnäs biskop Johan Dalman. Många av hans dikter har tonsatts och en av dem, "Uni Verse", har framförts på opera och konsertscener i New York, Oxford och Lissabon.

Vilka följer Dikt idag?

– Folk av alla sorter, har jag förstått. Många pensionärer, men med väldigt olika bakgrunder. En hel del finns inom Frälsningsarmén och andra frikyrkor, men även judar, katoliker och ortodox kristna tar del av Dikt idag.

Hur gör du när du skriver?

– Först funderar jag över ett ämne. Sedan jobbar jag med att få till rätt form. När det känns färdigt lägger jag undan dikten i ett halvår. Det är så lätt att bli lurad av den första kärleken. Därför är det bra att vänta innan man bestämmer sig för om det håller eller inte. Det får inte finnas några känslor kvar. När jag sedan tar fram dikterna igen åker en del ner i papperskorgen. Men de som fortfarande känns bra lägger jag ut. 

Har du några favoritämnen?

– Nej, snarare tvärtom. Det går att använda precis vad som helst till lyrik. Skurhinkar, mjölkkannor - allt kan förvandlas till livsfrågor. En grundtanke i poesi är ju att det finns en metaforisk kraft i språket, säger Ulf Sundblad och konstaterar att den religiösa lyriken inte alltid lyckas utnyttja detta.

– Istället är den ofta väl flack. Man har budskapet klart för sig och vet precis vad man vill säga, men får inte till det uttryck som krävs för att det ska bli verklig lyrik.

Dikt idag

Varje vecka lägger författaren Ulf Sundblad ut en av sina dikter på sociala medier. Olika grupper delar dem i sin tur vidare. Projektet Dikt idag har rullat på sedan år 2014 och kan idag räkna sina följare i tiotusentals både i Sverige, Norge, Finland, USA och England.

På torsdag, den 14 oktober, berättar Ulf Sundblad som sitt liv och sitt författarskap på Frälsningsarmén i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!