I januari 2016 hotades biblioteket i Ramsberg av nedläggning. Alla böcker skulle skänkas bort. Då tog byborna saken i egna händer, tömde hyllorna och förde allt till ett hemligt gömställe.
Händelsen har uppmärksammats i alla stora medier, i dag har Ramsberg ett nytt kulturcentrum med möjlighet att låna böcker och mycket annat, som drar folk från när och fjärran.
Händelsen har inspirerat Strängnäsbon Sofie Axelzon till en bok i bästa feelgoodstil. Samtidigt har hennes dröm att bli författare slagit in. I juli utkommer debutromanen ”Bokbussen kommer vid midnatt” på förlaget Lind & Co.
– Jag brukar säga att det är en riktig jävlar-anamma-feelgood, där kärlek till böcker står i centrum istället för relationer. Tre kollegor kämpar mot att deras bibliotek ska läggas ner. Samtidigt är det ett inlägg i debatten om en levande landsbygd och folkbibliotekens överlevnad, säger Sofie Axelzon.
Ramsberg har i boken bytts ut mot den fiktiva orten Sidhäll och människorna är påhittade. Egentligen är bara själva kidnappningen av böckerna hämtad från verkligheten, berättar Sofie Axelzon.
Hon är uppvuxen i Strängnäs men har bott i Nacka-Värmdö i 18 år, tidigare varit journalist på Strengnäs-Tidning och arbetat som redaktör på Bonniers. De senaste åren har hon arbetat med kommunikation på kulturkontoret i Strängnäs kommun. Hon driver också ett eget företag som lektör och redaktör med inriktning på bokmanus. Återigen bor hon i Strängnäs, kallar sig för hemvändare.
– Jag sa upp mig i förra veckan, jag vill jobba med att skriva och med andras manus. Nu kastar jag mig ut, säger Sofie Axelzon.
I ett år har hon varit tjänstledig för att skriva sin debutbok, och utveckla frilansandet.
Skrivardrömmen har funnits sen hon var åtta år gammal, då hon gick en skrivarverkstad på Strängnäs bibliotek, fick ihop en novell som sen hamnade i tidningen och lästes upp i skolan. Nu tar hon steget fullt ut, blir författare på heltid.
– Det här var min chans att komma in, det är väldigt svårt att komma ut som debutant. Jag vill inte ångra något när jag sitter på hemmet, bara göra det som är viktigt för mig. Att få kalla mig författare har varit en sån grej, säger Sofie Axelzon.
– Det här är väldigt stort för mig. Att kunna hålla i en egen bok, att ge en till mamma.
Fler böcker om Sidhäll blir det också. Nästa är redan på gång.