Gustav Vasa hade elva barn varav nio nådde vuxen ålder. Cecilia Vasa var det fjärde ordningen och hennes mamma var Gustavs andra drottning, Margareta Eriksdotter Leijonhufvud.
På pappret kanske hon var den perfekta bilden av en renässansprinsessa – vacker, rik (hon hade en hemgift på 100 000 daler i kontanter) och omsvärmad, men hon var också självständig, stark och passionerad vilket ledde till att hon hamnade rejält i klistret.
Som 19-åring orsakade hon det som gått till historien som Vasabullret. Under hennes syster Katarinas bröllop på Vadstena slott ertappades en ung greve i bara särken på Cecilias rum. Hon blev då utfryst och vad vi i dag kallar slutshamead samt satt i husarrest. Hennes familj vägrade dessutom att betala ut hennes brudskatt.
Cecilia Vasa fick ett dramatiskt liv. Hon gifte sig så småningom med en tysk furste. Paret åkte till England och levde en tid vid drottning Elizabeths I:s hov, men förvisades därifrån och tvingades dra sig tillbaka till makens gods i Rademachern i tyska furstendömet Baden eftersom de bränt alla sina pengar och skuldsatt sig.
Cecilia Vasa må ha varit en slösmaja men visade sig även kunna dra in pengar – hon var en driftig entreprenör och hann under sitt liv med att både driva lantbruk och gruvverksamhet i Arboga och ägna sig åt sjöröveri och vapensmuggling med två skepp i Östersjön.
På lördag 16 september spelas teaterföreställningen "Vasadottern" som handlar om Cecilia Vasa på Thomas Arena i Strängnäs.
Pjäsen beskrivs som "en komisk tragedi om ett 500 år långt slamprykte och 100 000 silverdaler" och är skriven av Cecilia Säverman, som även spelar rollen som Cecilia Vasa.
För regin står Judith Hollander.
– Hela upplägget är att Cecilia vaknar upp som ett spöke i en museimonter, och därifrån tar hon med publiken på en resa genom sitt minst sagt spännande liv, berättar föreställningens producent Katarina Tjernström.
– Det här är en alldeles sann prinsessaga, och publiken brukar sitta som trollbunden när Cecilia gör sin monolog, fortsätter Katarina Tjernström.
Lokal arrangör i Strängnäs är Riksteaterföreningen. "Vasadottern" är den del i 500-årsresan, till minne av att Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 1523.
Biljetter finns på tickster.com.