Spelet är specialskrivet för Teaterföreningen Sigurd och en fortsättning på legenden om Sigurd Fafnisbane, säger Camilla Rosendrake, ordförande i föreningen
Vi träffar ensemblen på Sörmlandsgården i Eskilstuna en solig våreftermiddag. På agendan står kostymprovning och repetitioner.
Manusförfattaren och regissören Robin Lönnfors berättar att han djupdykt i den fornnordiska mytologin under arbetet med att skapa "Gjukungars guld". Bland annat har han studerat Eddan och Völsungasagan.
– Det är samma historia som "Niebelungens ring", säger han.
Det handlar alltså om berättelsen som ligger till grund för Wagners operatetralogi, "Rhenguldet", "Valkyrian", "Siegfried" och "Ragnarök" och JRR Tolkiens "Sagan om ringen".
Gjukungarna är en släkt och legendens Sigurd var gift med Gudrun Gjukasdotter. Efter hans död gifter hon sig med Atle. Med sig i boet har hon guldet, inklusive en speciell ring, som Sigurd fick när han dräpte Fafnir.
– Det finns en profetia som säger att alla vill ha ringen men att alla som får den dör en neslig död, berättar Camilla Rosendrake, som själv spelar Atles syster Oddrun i dramat.
Atle blir besatt av ringen och det hela utmynnar i en rå och bitter släktfejd.
– Det är också ett drama med humor och oväntade vändningar säger Camilla Rosendrake.
Premiären äger rum den 2 juli i Tegelslagarstugan. Den 9-17 juli spelas föreställningen på Sörmlandsgården.