Fortsatt framgång för Mästerkock-Adam – fick möta idol

Redan i premiäravsnittet kritiserades han för sitt obefogat dåliga självförtroende – Adam Thulin från Katrineholm både var och är nämligen en av de starkast lysande stjärnorna i "Sveriges mästerkock." Under onsdagens avsnitt fick han tolka två maträtter av sin stora idol Sebastian Gibrand.

I det sjunde avsnittet av "Sveriges mästerkock" på TV4 delades deltagarna in i två lag. Uppgiften som följde var att tolka två av stjärnkocken Sebastian Gibrands rätter från den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d'or.

I det sjunde avsnittet av "Sveriges mästerkock" på TV4 delades deltagarna in i två lag. Uppgiften som följde var att tolka två av stjärnkocken Sebastian Gibrands rätter från den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d'or.

Foto: Skärmdump från tv4play.se

Tv-serier2022-02-09 21:01

– Sebastian Gibrand är en av mina största förebilder inom mat. Jag kollade på honom på YouTube kvällen före tävlingen. Att sedan se honom stå där var ju helt sjukt. Att få träffa sina idoler och förebilder och kunna prata med dem blir väldigt surrealistiskt, säger Adam Thulin. 

undefined
Sebastian Gibrand har vid flera tillfällen tävlat i Bocuse d'or, han har vunnit TV4:s "Kockarnas kamp" och ansvarade 2019 för maten på Nobelfesten.

Inför tävlingen delades deltagarna in i två lag. Deras första uppgift: att välja lagledare. I Adams lag föll den rollen på honom själv.

– Det var gruppen som valde mig. Jag sade att det inte var några problem, även om det kanske inte är den mest bekväma rollen för mig. 

De två lagen skulle sedan tolka två av de rätter som Sebastian Gibrand skapat för den internationella tävlingen Bocuse d'or: en mycket avancerad variant av ett kokt ägg injicerat med en örtolja samt en helstekt vaktel med skysås.

– Vaktel är ett av mina favoritprotein. Jag har lagat det många gånger tidigare, så det kändes tryggt. Det injicerade ägget var däremot något jag aldrig hade gjort tidigare. Vi fick provsmaka båda rätterna innan för att få en bild av smakernas uppbyggnad och teknikerna som använts. Sedan var det bara försöka memorera allt och "sätta" smakerna själva, säger Adam Thulin.

undefined
Maträtten "Ägg Bocuse d'or" beskrevs av dess skapare Sebastian Gibrand som ett "kokt ägg rakt upp och ned, men med lite tekniskt polerad finish". Tolkningen av Adams lag prisades av juryn.
undefined
I Sebastian Gibrands vaktelrätt har han använt sig av hela fågeln för att skapa en rätt med skysås, svamp och kokt potatis. Medlemmarna i juryn var imponerade över vad Adams lag lyckats prestera i sin tolkning.

Hur var det att leda laget?

– Det var kul, vi hade bra kommunikation i gruppen och bestämde ganska snabbt vem som skulle göra vad och hur vi skulle samarbeta. Det är mycket roligare att arbeta i lag men samtidigt mycket svårare, det tror jag att alla tycker. Man vill ha kontroll över allting men måste samtidigt släppa på kontrollen. Men jag litade verkligen på mina lagkamrater, alla är så duktiga och det var sjukt roligt att samarbeta.

undefined
Besvikelse och lycka. För Adam Thulin och hans lagkamrater blev det en klassisk gruppkram efter de fått höra att deras lag vunnit tävlingen.

I slutändan var det Adams lag som hade imponerat mest på juryn, och i och med det seglade den unge Katrineholmaren igenom ännu en deltävling. Nu undrar man ju hur det går med det berömda självförtroendet, det som han fått så mycket kritik för sedan dag ett?

– Som person är jag ju ganska blyg, men jag kände verkligen i programmet att jag växte. Jag förstod tidigt att det var viktigt att lyssna noga på juryn inför varje tävling, och de sade ju att jag behövde jobba på mitt självförtroende. Jag vill bli så bra som möjligt och jag upplevde faktiskt att jag i programmet utvecklades både som matlagare men även som person. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!