När Adam Thulin under premiäravsnittet klev in framför Mästerkock-juryn utstrålade han en stark nervositet och osjälvsäkerhet, men kändiskocken Markus Aujalay hyllade Adams rätt som en av de bästa han smakat i tävlingen. Kanske borde Adam försöka hålla ryggen lite rakare i fortsättningen, menade Aujalay.
Sedan dess har Adams medverkan i "Sveriges mästerkock" varit en ren framgångssaga.
Avsnitt efter avsnitt har Adams maträtter hyllats av juryn, och han har vecka efter vecka seglat genom tävlingen utan större svårigheter. Tills onsdagens semifinal, det vill säga.
Vinnaren av "Sveriges mästerkock" får ett kokbokskontrakt hos Bonniers. Under semifinalen fick de tre deltagarna i uppgift att testa kvalitén på varsitt av sina egenskrivna recept genom att låta de tre jurymedlemmarna tillaga dem. För första gången på hela säsongen räckte inte Adams rätt hela vägen, och han tvingades tävla i en elimineringstävling.
Uppgiften var enkel: den som lagar den godaste moules frites-rätten åt juryn är vidare till final. Adam Thulin har vid flera tillfällen under säsongen visat att han behärskar klassiska franska tekniker, men under semifinalen gick det lite väl hett till. Vid ett tillfälle skar han sig ganska rejält, kastade kniven åt sidan och ropade "plåster, plåster" medan han raskt gick ur bild.
Väl påplåstrad och tillbaka vid sitt kök påpekade jurymedlen Tom Sjöstedt att Adam onekligen var den deltagare som skurit sig mest under programmet.
Men vänta, tänker ni. Vadå skurit sig mest? Trogna tittare minns nog bara ett tillfälle då Adam behövt plåstra på ett skuret finger.
– Jag skar mig i nästan samtliga tävlingar. Jag tror att det bara var en enda gång då jag inte skar mig. Jag trodde att produktionen skulle göra en större grej av det, men de har de inte gjort. Kollar man noga kan man se att jag i princip alltid har ett plåster på mig, skrattar Adam Thulin till tidningen.
– Det var en och samma person i produktionen som alltid skötte om det, och det blev en rolig grej. Hon var egentligen jätteblodrädd, men blev som en andra mamma där under en period, säger han.
När det väl var dags för Adam och hans motståndare Helena att presentera sina blåmusslor för juryn såg det ganska mörkt ut för Adam. En klassisk moules frites innehåller blåmusslor och pommes frites, och Adam tampades med en strulig spis under hela tävlingen som helt enkelt inte blev varm nog för att fritera potatisen så hårt som han hade önskat.
– De skickade spisen på reparation direkt efter. Jag hade den på maxvärme i 35 minuter och frityroljan gick ändå knappt upp över 95 grader, säger Adam Thulin.
Trots strulet var det Adam som fick krama om Jimmy Guo, den andra finalisten, och Helena som fick åka hem.
– Det var helt fantastiskt. Jag har varit så fokuserad på varje tävling i taget. Hela tiden en grej i taget. Att sedan plötsligt inse att jag tagit mig så långt var otroligt. Och Jimmy och jag blev extremt bra kompisar och kom varandra väldigt nära under programmet. När vi insåg att det var vi två som tagit oss till final kunde vi bara önska varandra all lycka till. Det fanns ingen lust att: "fan, jag ska slå honom". Vi kände snarare: "Nu bjuder vi juryn på en jävla final!"