Barvabondens dikter blir bok

August Bernhard Andersson från Barva skrev dikter hela sitt liv. Nu, mer än 50 år efter hans död, blir de till en bok. "Flyktingens syn" är titeln och bakom projektet ligger barnbarnbarnsbarnet Jerker Hasselkvist och hans farmor Solveig Hasselkvist.

4 september 2012 15:06

August Bernhard Andersson, född 1877, död 1961, var ett barn av sin tid. Lantbrukare till yrket, aktiv i nykterhetsrörelsen och i kyrka. Brinnande förkämpe för allmän rösträtt, arbetarrörelsen och allas lika värde. Därtill försedd med förmågan att sätta sina funderingar om livet och tiden på pränt. Alltid i versform - för så skulle en dikt vara konstruerad på August Bernhard Anderssons tid.

För Jerker Hasselkvist, född 24 år efter August Bernhards död har den där bunten dikter alltid funnits även om den på sätt och vis varit både gömd och glömd genom åren.

För att reda ut släktförhållandena: August Bernhard var farfar till Solveig Hasselkvist - som i sin tur är farmor till Jerker, uppväxt utanför Köping och just nu student på högskolan i Borås med siktet inställt på att bli bibliotekarie.

– Min farmor har haft mappen med dikter liggande hemma hos sig. Från och till har vi pratat om att man kanske borde ge ut dem. Många av dikterna är väldigt vackra, språket är fint och de innehåller intressanta reflektioner gjorda av en person som inte hade mer utbildning än folkskolan och inte tillgång till så många andra böcker än Bibeln - med den hade han läst, det märks på referenserna.

Jerker Hasselkvist började med att skriva ned alla dikterna på dator.

– Sedan valde jag och farmor ut 14-15 av de allra bästa och gjorde slag i saken: Nu ger vi ut dem på ett litet förlag för egna pengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!