Het debatt om konstverket som ska pryda Fristadstorget

En 22 meter hög mast i rostfritt stål blir Eskilstunas nya landmärke. Den nya konstnärliga utsmyckningen av Fristadstorget är ett hett samtalsämne. Se bara på alla läsarkommentarer.
Var med i debatten du också.

11 januari 2013 15:16

Olof Tällström från Stockholm är den konstnär som ska utföra Eskilstunas nya konstprojekt på det nya Fristadstorget. Han vann den tävling som utlysts om offentlig utsmyckning av torget och i går presenterades hans skulptur.

Med sin illröda färg och med sin asymmetriska placering intill vattenspegel och gräsmattor mot Rademachergatan kommer skulpturen – som ska stå på plats hösten 2014 och kallas "Receiver" – att bli ett nytt och iögonenfallande inslag i stadsbilden.

– Jag ser skulpturen som en mast som tar emot signaler, säger skulptören Olof Tällström. Förhoppningsvis kan den göras rörlig, men det är en kostnadsfråga. I den rostfria ytan ska betraktaren kunna spegla sig själv tillsammans med det omkringliggande torget.

Olof Tällström har aldrig tidigare arbetat med rostfritt stål som material.

– Nej, det blir mest stenskulpturer, mycket i svart diabas, berättar han. Det ska vara lite rock´n roll över det hela, därför den assymetriska placeringen. På så sätt skapas dynamik i den nya torgbilden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!