Fyra fotografer i Malmköping

Fotografier av internationell toppklass översvämmar den lilla köpingen i utställningen "4 fotografer i Malmköping".

10 juli 2013 16:21

Det är fotograferna Bo Arrhed, Magnus Elander, Hans Gedda och Ralf Turander, som inte bara visar sina bilder i Malmköping. De bor också där, eller strax utanför.

Alla fyra har framgångsrika karriärer i ryggen. Men trots alla beröringspunkter är detta första gången de arbetat tillsammans med ett projekt.

En trappa upp i Malmköpings pittoreska, gulmålade stadshus. Här i salen, som en gång fungerade som officersmäss, har de hängt en del av sina fotografier i en ordning som är både symmetrisk och demokratisk.

Ute 50 olika butiksfönster som vetter mot Malmköpings promenadstråk, sitter ännu fler bilder lite huller om buller. Känslan man vill förmedla är att det är bilder överallt, och att man måste titta på huvudutställningen i stadshuset.

Det var så det började i den sydfranska staden Perpignan för ett 20-tal år sedan. I dag är Perpignan säte för världens största fotofestival som årligen samla 4 000 yrkesfotografer.

Ralf Turander, medverkar i utställningen med bilder av slottsinteriörer och konstverk. Han har ställt ut på Moderna museet och Fotografiska, och har gett ut mängder av böcker. Han började som modefotograf.

- Men numera är det mest kultur, jag fotograferar det som jag tycker är roligt, säger Ralf Turander.

Magnus Elander är naturfotograf, känd bland annat för sina många bilder från Arktis. I Malmköping visar han porträtt av djur.

- Gemensamt är att jag vid fototillfället hade viss kontakt med djuren, säger han.

Bo Arrhed visar bland annat porträtt av kända människor. Till exempel en berömd bild av rockgruppen Pink Floyd tagen för Bildjournalen året innan gruppen gett ut sin debutplatta.

- Det lärde mig att man inte ska fuska när man tar bilder av okända människor.

Kända människor vimlar det också av på Hans Geddas lika kända porträtt. Som bilden av Cornelis Vreeswijk med bar överkropp, eller den sorgligt högaktuella av Nelson Mandela.

- Han är den enda person som jag har bett att få fotografera, säger Hans Gedda

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa