Polarpriset till Chuck Berry

En legendarisk rockpionjär och en omstridd operaregissör får årets Polarpris.Chuck Berry och Peter Sellars tar emot priset ur kungens hand den 26 augusti. Pristagarna avslöjades på torsdagsmorgonen.

8 maj 2014 09:13

Det är en av rockmusikens gudfäder som lyfts fram av prisjuryn. Chuck Berry belönas för att han var den "som förde fram elgitarren som rockmusikens huvudinstrument. Alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till Chuck Berry", som det bland annat heter i motiveringen.

Den snart 88-årige Chuck Berry slog igenom i mitten av 50-talet med låtar som "Maybellene", "Roll over Beethoven" "Johnny B Goode", alla numera ansedda som klassiker. Han var en av de allra första musikerna som valdes in i rockmusikens Hall of Fame 1986 och han har fortsatt att turnera upp i hög ålder.

Levande exempel

Den andre pristagaren Peter Sellars, 56, framhålls av juryn som ett "levande typexempel" på vad Polarpriset handlar om: "att synliggöra musik och presentera den i ny kontext". Den amerikanske teater- och operaregissören är känd för att sätta upp kända verk i nya versioner och miljöer som gjort honom omstridd och kontroversiell.

Han iscensatte bland annat "Figaros bröllop" i en lyxig skyskrapa i New York och "Don Giovanni" i Harlem.

För två år sedan regisserade Peter Sellars en uppsättning av Wagners "Tristan och Isolde" på Östersjöfestivalen i Stockholm och han har även samarbetat med förra årets Polarpristagare Kaija Saariaho.

Polarpriset instiftades av skivbolagsmannen Stikkan Anderson och delades ut för första gången 1992 till Paul McCartney och de tre baltiska staterna som stöd i deras upphovsrättsarbete.

Priset brukar enligt traditionen delas mellan någon från de klassiska genrerna och en representant för populärmusiken. I fjol belönades Yossou N'Dour och Kaija Saariaho.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Forsell/TT Erika Josefsson/TT