Kvällsstängt på grund av bråk

Nu har mötesplatsen och biblioteket Fröet i Fröslunda endast öppet dagtid. Under en längre tid har Fröet haft problem med stök och trakasserier. I mellandagarna kulminerade bråken med att en raket kastades in i lokalerna.

19 januari 2016 06:00

Sedan händelserna under mellandagarna har väktare funnits på plats under kvällstid för att garantera besökares och personals säkerhet. Förra veckan beslutade ledningen för Eskilstunas bibliotek att mötesplatsen tillsvidare endast ska hålla öppet dagtid, 10 - 15. Ett beslut som verkställdes i måndags.

– Precis som samhället i stort är vi inte förskonade från oroligheter, säger Carina Åhlander, ansvarig på Fröet. Men eftersom jag har lång erfarenhet av att arbeta i socialt utsatta områden så vet jag att stök ofta går i cykler. Förhoppningen är att det lugnar ner sig över tid.

Carina Åhlander kan konstatera att Fröslundas mötesplats fått alltfler besökare under det senaste året, statistiken pekar på en 60-procentig ökning, men att tillströmningen inte grundas på barn- och ungdomar.

– De är en prioriterad grupp, men jag tycker mig se att vi tappat ganska många barn och även vissa kvinnor på sistone.

Om de drar sig för att gå till mötesplatsen på grund av stöket vill hon inte uttala sig om, däremot bekräftar hon uppgifterna om sjukskrivningarna ökat bland den personal som arbetar på Fröet.

Enligt Carina Åhlander består bråkstakarna av gäng av äldre tonåringar som dels håller till utanför Fröet, dels kommer in på biblioteket och stör ordningen.

Louise Marchione studerar till bibliotekarie och har delar av sin praktik förlagd till Fröet. Hon tillstår att hon varit lite rädd när hon gått till jobbet på sistone,

– Det har känts hotfullt ibland, man vet inte riktigt vad som kommer att hända under ett arbetspass.

Louise Marchione var på plats när någon kastade in en nyårsraket på Fröet i mellandagarna. Följt av en jättesmäll började det spruta gnistor inne på biblioteket.

– Vi hade barn här inne då. Visserligen blev ingen skadad, men det var väldigt obehagligt. Det blev droppen. Att det funnits väktare på plats sedan dess har varit väldigt skönt.

Birgitta Edvardsson är biträdande bibliotekschef i Eskilstuna med särskilt ansvar för mötesplatserna. Hon betonar att Eskilstuna inte är unikt:

– Precis som på många andra ställen märker vi av ett förändrat samhällsklimat. Vi valde att sätta in väktare för att skapa arbetsro och beslutade om att enbart hålla öppet under dagtid tills vidare.

På sikt hoppas Birgitta Edvardsson att mötesplatsen ska kunna ha öppet även på kvällarna igen.

– Vi kommer nu att titta närmare på hur öppettiderna ska se ut framöver. Tills dess är Fröet enbart öppet under dagtid. Läxläsning och programverksamhet fortsätter dock som vanligt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!