Måleri och keramik på Konstfrämjandet

Starka färger och föremål inspirerade av fornfynd. Med vernissage idag visar Strängnäskonstnären Ingrid Liljenberg - måleri och keramik på Konstfrämjandet i Eskilstuna.

30 januari 2016 01:00

– Förhoppningen är att betraktaren ska känna igen sig i det jag ställer ut - så att det uppstår ett möte. För konst handlar ytterst om kommunikation, säger Ingrid Liljenberg som de senaste två månaderna arbetat intensivt med de verk som nu ställts ut.

Landskap kan sägas vara ett tema i de bilder hon nu visar. Men samtliga kommer inifrån, för Ingrid Liljenberg målar inte avbildande.

– Nej, för mig handlar måleriet om form och färg. Jag gör allt i ateljén och egentligen skulle bilderna kunna vara helt abstrakta, men när jag kommit igång har jag plockat upp ett spår som resulterat i att berg, himlar och vatten växt fram. Som konstnär söker man hela tiden nytt. Mitt nuvarande måleri skiljer sig ganska mycket från hur jag tidigare målade. Om rött, gult och orange dominerade då så är det numera snarare blått.

Ingrid Liljenberg målar i akryl, en teknik hon säger passar henne bäst:

– Jag arbetar fort - och färgen torkar fort. Det passar mig utmärkt. Jag når dit jag vill med akryl.

För att varva ner lite från måleriet sysslar Ingrid Liljenberg också med keramik och på Konstfrämjandet visar hon kopior av historiska fynd från stenåldern och bronsåldern.

– Jag har ett stort intresse för arkeologi och är fascinerad av föremålens yta och utformning, säger hon lyfter särskilt fram Solvagnen, ett fynd i brons som hon gjort en kopia av i keramik.

Utställningen pågår till den 18 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa