Mytiska rockinstrument ställs ut i påsk

Elgitarrer, guror och plankor får sällskap av förstärkare, trumset, elbasar och kanske en och annan hammondorgel när Mikael Byström arrangerar en gitarrutställning i Torshälla på påskafton.

1 mars 2016 07:30

Stradivariusfioler i all ära. En välvårdad Fender Stratocaster eller Gibson 335 från rockens gyllene årtionden smäller minst lika högt för fler.

1950-, 60- och 70-talen anses av många vara rockens decennier, och den tid då de allra bästa och coolaste elgitarrerna, basarna, förstärkarna och trumseten tillverkades. Framför allt i USA.

En som glöder av kärlek till den tidens musik och instrumenten den spelades på, är musikern och krögaren Mikael Byström i Eskilstuna.

Nu vill han dela intresset med fler och arrangerar en gitarrutställning i Torshälla på påskafton. Utställningen äger rum i en samma byggnad som Ebelingmuseet och ingår som en del av Torshälla konstrunda.

– Det finns sjukt mycket värde i de här instrumenten, säger Mikael Byström som inte bara syftar på det ekonomiska.

– De sitter liksom fast i folk, det är ju konst! säger Mikael Byström.

Till utställningen har han lånat ihop ett 70-tal instrument från människor i trakten. Tyngdpunkten ligger på klassiska amerikanska elgitarrer.

Det finns utrymme att visa fler.

– Det vore kul om någon har något som kan vara med, säger Mikael Byström och uppmanar den som kanske har ett guldkorn i ett case under sängen att höra av sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa