Människorättskämpe på plats i fristaden

I drygt tio år har den 32-årige bloggaren, journalisten och författaren Ali Kalaei kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i sitt hemland Iran. För detta har han häktats flera gånger av regimen och hotades av ett långt fängelsestraff.

4 mars 2016 16:00

Året var 2011. Ali Kalaei lyckades fly till Malaysia där han fortsatte sitt arbete som journalist och författare. Via organisationen ICORN, som är ett nätverk av städer beredda att ge en fristad åt författare, fick han möjlighet att komma till Eskilstuna. Kommunen har gett honom ett stipendium som innebär att han under två år får bostad, uppehälle och hjälp med kontakter med myndigheter, språkstudier och översättningshjälp. Det ska möjliggöra hans fortsatta gärning som journalist och kamp för mänskliga rättigheter i Iran.

Sedan tre veckor är han på plats i Eskilstuna och vid en pressträff på fredagen berättade han om sig själv, bakgrunden till flykten och om sitt arbete som skribent.

Bland annat talade han om sin uppväxt och om sitt gryende engagemang under studenttiden i Teheran. Om hur han började blogga år 2004 och sedan gång på gång blev arresterad och satt i isoleringscell. Han berättade om det gröna upproret - valprotesterna i Iran åren 2009 och 2010- som bland annat ledde till att 78 personer dödades bara i Teheran.

Ali Kalaei dömdes till 6 plus 1 års fängelse för sin journalistiska verksamhet och medlemskap i människorättsorganisationer, men lyckades alltså fly innan straffet hann verkställas.

Ali Kalaei har valt att vara en offentlig person i Eskilstuna, och kommer att medverka i olika kulturella sammanhang. Bland annat i en programpunkt under världsbokdagen den 23 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!