Kör som har händerna fria

Den sceniska kören Resonans släpper både notblad eller mikrofoner när de tar Eskilstuna teater i besittning för en annorlunda körkonsert. Med rösterna och händerna fria testar de gränserna för vad en kör kan göra på en scen.

12 april 2016 13:00

– Långa nackar, mjuka axlar, avspänt svalg. Jättefint! Mingla! Hälsa på varandra!

Det är sista ordinarie repetition före lördagens akustiska konsert och ett 30-tal körsångare värmer upp i dagens replokal – ett nästan färdigbyggt kontorslandskap precis intill Fristadstorget. Utanför fönstret skuttar vårglada barn på miljonstenarna i rollatordammen och gräsmattorna har precis skiftat över i grönt.

Kören Resonans medlemmar beter sig inte riktigt som i en vanlig kör. De står inte still en minut, utan går omkring, interagerar, lägger till rörelser, drama och humor. Inte minst de flerdimensionella versionerna av Povel Ramels "Var är tvålen" och sjömanssången "What shall we do with the drunken sailor?" kommer att locka publiken till skratt.

– Jag har aldrig haft roligare, säger körledaren och dirigenten Ing-Mari Janzon som har längtat efter att få utforska möjligheterna med en kör.

Idén till lördagens konsert föddes under ett samarbete med Eskilstuna kommuns scenmästare Pelle Johansson. Inför en jubileumskonsert med S:t Eskils gymnasium skulle 25 trådlösa myggor ställas in efter elevernas vitt skilda röster och sångtekniker.

"Tänk att aldrig någon vill prova att göra en körkonsert här på teatern unplugged. Scenen är ju faktiskt byggd för det", sa Pelle och Ing-Mari nappade direkt.

– Det blir nästan bara a cappella och allt ifrån gospel, Beatles, Händel och svensk nationalromantik till Astrid Lindgren och Lady Gaga, avslöjar körens språkrör Jens Lindgren som varit med sedan starten 2013.

– Utan mikrofoner blir det extra viktigt att använda rösterna på rätt sätt – något vi i och för sig alltid tränar på. Ing-Mari är väldigt generös och delar med sig med allt hon kan vad gäller röstvård, teknik och att få rösten att hålla, fortsätter han.

Resonans arbetar efter en metod där rörelse, lek och improvisation visar vägen, vilket skapar en trygg och tillåtande atmosfär.

– Genom att mingla och mötas har vi lärt känna de andra i gruppen väldigt snabbt, berättar Sara Johansson Selander, körmedlem och producent.

– Jag tycker att vi utvecklas inte bara sångmässigt, utan som människor. Jag vågar improvisera och ta för mig i livet utan rädsla att göra bort mig, berättar kollegan Marie Bylund.

För att få vara med i kören Resonans har Ing-Mari Janzon satt upp tre kriterier.

Alla som är över 20 år, vill stå på scen och kan hålla en körstämma är varmt välkomna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa